Kazišukové, vyjádřil se Karel Schwarzenberg o Češích

31.01.2019 11:51

Europoslanec Luděk Niedermayer spustil nový projekt, webovou stránku Má Evropa, na které se můžete dočíst příběhy lidí, kteří si pochvalují členství v Evropské unii. Web, o který se Niedermayerovi starají jeho asistenti z Evropského parlamentu, získává k rozhovorům zajímavé lidi, zajímavé osobnosti. Jedním z těch, kteří se s Niedermayerem pobavili o EU, tak byl i čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. Podle něj bychom bez Unie byli ekonomicky na úrovni Albánie či Běloruska.

Kazišukové, vyjádřil se Karel Schwarzenberg o Češích
Foto: Repro Youtube
Popisek: Karel Schwarzenberg v družném hovoru s Luďkem Niedermayerem

„Po zemi už chodíte více než 80 let,“ zahájil Niedermayer rozhovor poukazem na bohaté Schwarzenbergovy zkušenosti. „Bohužel ano, jsem dědek starej,“ zavtipkoval Schwarzenberg. Poté Niedermayer připomněl Schwarzenbergův podíl na budování nové demokratické České republiky spolu s Václavem Havlem a zeptal se ho, jak vnímá datum 1. května 2004, tedy den, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. „Jak jsem do prosince roku 1989 žil na západ od českých hranic, tak jsem velmi pečlivě sledoval vytváření té Evropy. Pamatuji si, jak jsem ještě jako kluk četl noviny, jak se jednalo o Římských smlouvách, jak se vytvořilo Evropské hospodářské společenství, ten celý vývoj mě strašně zajímá,“ vzpomínal Schwarzenberg.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

Náš vstup do EU považuje Karel Schwarzenberg za samozřejmý. „Konečně jsme uznaní členové té společnosti, kam patříme,“ prohlásil. Pak ale trochu zalitoval toho, jací jsou Češi euroskeptici: „Nikdy jsem netušil, že v Evropě budeme největší pochybovači a, promiňte ten výraz, kazišukové.“

Niedermayer poté připustil, že v české společnosti se diskuze ohledně EU vedou na mnoho témat. Zalitoval, že mezi těmito tématy chybí pochopení, že Evropa stojí na jasných právních základech. „Že bychom měli respektovat princip právního státu, princip, že když se na něčem dohodneme, tak to platí,“ pokračoval Niedermayer. Karel Schwarzenberg posléze souhlasil, že se jedná o nejdůležitější součást evropského projektu.

„Podívejte se, padesát let totality od roku 1939 do roku 1989 u nás zničilo právní povědomí. Jak nacisté, tak komunisté,“ pokračoval Schwarzenberg. Opětovné budování právního státu v České republice podle něj zabralo více času, než očekával. „Ještě nejsme opravdu perfektní právní stát, byť se mnohé vylepšilo,“ dodal čestný předseda TOP 09.

Luďka Niedermayera tedy zajímalo, co mohou Češi udělat pro zlepšení situace a jak může pomoci Evropská unie. „Evropská unie, myslím, málo. Protože to je psychologická záležitost. Tady musíme pečlivěji než v kterékoliv jiné zemi dbát na právo, mluvit o tom a objasnit lidem, že právo není, co stojí v paragrafech, nýbrž je to nejvyšší princip, na kterém se staví stát,“ reagoval Schwarzenberg. „Když stát není postaven na právu, tak je to lupičské doupě, nic jiného,“ dodal Schwarzenberg.

Luděk Niedermayer poté vyjádřil přesvědčení, že zásadní je uvědomit si, že spoustu věcí musí lidé zajistit sami a nikdo je za ně neudělá. „My jsme si vždycky mysleli, že je to jiné. Měli jsme tolikrát v životě štěstí. Ano, v roce 1918 jsme byli osvobozeni, byť náš přínos byl poměrně malý. V roce 1945, v roce 1989. Vždycky si myslíme, že ostatní jsou nám tu svobodu a ten právní stát dlužní. Ne, to si musíme sami vybudovat,“ zareagoval Schwarzenberg a vzpomněl si, jak byl zoufalý, když se před vstupem do Evropské unie říkalo, že tato instituce spraví nepořádek, který v Česku panoval.

Poté Schwarzenberg přinesl příklad státu, který potvrzuje jeho slova: „Itálie je členem Evropské unie od začátku a mafie je tam veselejší a silnější, než kdy. 'Ndrangheta a jiné podobné ‚milé‘ společnosti.“ I Česká republika si prý musí zajistit pořádek sama. Niedermayer k tématu podotkl, že fakt, že máme podobu naší společnosti ve vlastních rukách, je zároveň dobrou i špatnou zprávou.

Dále se Luděk Niedermayer Karlu Schwarzenbergovi svěřil, že má jeho placku s nápisem „Jsem Evropan“. Často podle něj zaznívá, že kdo je Evropan, nemůže být Čech a naopak. „Blbost. České země jsou součástí Evropy. Jste-li Čech, jste samozřejmě automaticky zároveň Evropan,“ začal svou lekci z geografie Schwarzenberg. „Jenže naši ještě nepochopili, že to znamená, že se musím taky tak chovat a že tu naši větší vlast musíme prvně zkultivovat, jinak pojdeme s ní,“ pokračoval poté ve věci apelem na spoluobčany.

„Když půjde Evropská unie dolů, tak my půjdeme tuplem. Náš nejvyšší zájem je, aby ta Evropská unie prospívala, protože jak jsme v posledních dnech viděli, náš prospěch na ní závisí,“ zdůraznil Schwarzenberg a uvedl příklad exportů, které po vstupu do EU rostly. „Kdybychom byli mimo, tak bychom na tom byli asi tak jako Albánie nebo Bělorusko, děkuju pěkně,“ přinesl Schwarzenberg na závěr obrázek toho, jak by se nám dařilo bez EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…