Kde blb, tam nebezpečno, deklamoval Zeman na náměstí. A znovu se pustil do Peroutky, fascinovaného Hitlerem

16.02.2017 15:59

Prezident Miloš Zeman se sešel s občany Červeného Kostelce, kde se v rámci diskuse řešily mimo jiné hospicová péče i migrační krize. Na jeho návštěvě v Královéhradeckém kraji jej doprovází hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Kde blb, tam nebezpečno, deklamoval Zeman na náměstí. A znovu se pustil do Peroutky, fascinovaného Hitlerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem svého projevu poděkoval Zeman za hospic, jenž ve městě je, a zároveň také za hospicovou iniciativu, která inspirovala další města. Pochválil také červenokostelecké nádraží. Sám si poté povšiml prvního dotazu, který držel jeden z návštěvníků náměstí napsaný: „Jak se má Řecko a Itálie postarat o všechny migranty? To je má utopit?“ stálo na něm.

„Nikdo nechce, aby se migranti utopili. Důležitá je pomoc při budování uprchlických táborů na území Blízkého východu či severní Afriky. Zde bych doporučoval solidaritu. Víte proč? Když tito lidé, zejména mladí zdraví muži, odcházejí za účelem pobírání sociálních dávek, tak tím oslabují svoji vlastní zemi. Říká se tomu únik mozků. Jak chcete, aby se tyto země rozvíjely, když přijdou o podstatnou část své populace. A Evropě to vůbec nepomůže. Jejich odchod z jejich vlastní země ji odsuzuje k vlastní zaostalosti. Migrantům nejvíce pomůžeme tím, že jim pomůžeme v jejich vlastní zemi,“ řekl.

„Je to výborná zábava. Cosi mezi pyrotechnikem a kaskadérem,“ odvětil Zeman na dotaz, zda jej baví být prezidentem. A jaké to je? „Politika je odporná a současně krásná, říkal Donald Trump po svém zvolení. A myslím si, že to je pravda. Dovolte, abych citoval ještě Jana Wericha: Kde blb, tam nebezpečno. A já jsem napsal knížku, která říká, že politika je boj s lidskou blbostí včetně blbosti vlastní. Ten, kdo se domnívá, že v politice neexistují blbci, se mýlí a velmi snadno havaruje. Největší havárie, která vás může potkat, je srážka s blbcem,“ zmínil.

„Jste blízko lidem, děkuji vám za to. Budete kandidovat i pro další období?“ zeptal se další z tazatelů. „Tuhle otázku dostávám neustále a neustále na ni odpovídám stejně. Své rozhodnutí oznámím na tiskové konferenci dne 10. března,“ podotkl Zeman.

A řeč přišla i na obcházení vítězů v případě voleb do Poslanecké sněmovny, krajů či zastupitelstev. „V každých volbách musíte překonat dvě překážky. Jedna překážka zní: získat voličskou přízeň. A druhá překážka zní: shodnout se se svým koaličním partnerem. Důležité je buď získat 51 %, nebo mít lepší vyjednávací schopnosti,“ poznamenal s tím, že nejlepší koalice je jednočlenná.

Nechyběla však ani otázka ohledně eura. „Jsem pro přijetí eura teprve tehdy, pokud odpadne riziko, že by český daňový poplatník splácel dluhy jiné země. Slováci mají euro, jejich důchodci neumírají a 70 procent Slováků je s eurem spokojeno. Víte, v čem je představa chybná? Představte si, že měříte teplotu a máte více teploměrů – Celsiův či Fahrenheitův. A vyměníte-li teploměry, neovlivníte venkovní či vnitřní teplotu. Výměna teploměrů nemá vliv na teplotu, rozumíme si?“ podotkl Zeman.

Odmíl i to, že by rozdělovat společnost. „Společnost nerozděluje člověk, ale názor. Například máme sportovní společnost a tam je Sparta a Slavia. Někdo je sparťan a někdo slávista. Předpokládat, že politik sjednotí sparťany a slávisty, je poněkud naivní. Společnost, což najdete jako první větu v učebnicích politologie, se dělí na pravici a levici. A jsou samozřejmě případy, kdy politik má spojovat a ne rozdělovat. A pro to mám jednu konkrétní ilustraci. Před několika měsíci hrozilo, že se rozpadne vláda, protože hnutí ANO hrozilo, že kvůli reorganizaci policie z vlády vystoupí. A tak jsem si pozval Andreje Babiše a Milana Chovance a podařilo se sjednotit, alespoň do té míry, jejich názory, že hnutí ANO se rozhodlo neodejít a nemáme tu žádné nesmyslné předčasné volby. Závěrem opakuji ještě jednou. Ať jsou politici jacíkoliv, společnost ne díky těmto politikům, ale díky svým různým názorům je rozdělená na různé názorové skupiny. A politik, který se nepřihlásí k žádné z těchto názorových skupin, nemá v politice co dělat,“ řekl k této otázce. 

Závěrem se vyjádřil i ke kauze Ferdinanda Peroutky. „Doufám, že také víte, že soudce přečetl pět článků Ferdinanda Peroutky a na jejich základě konstatoval, že jsem měl pravdu, když Ferdinand Peroutka byl skutečně fascinován nacismem a, cituji soudní rozhodnutí, že byl fascinován i Adolfem Hitlerem jako králík kobrou,“ uzavřel Zeman, podepsal se do pamětní knihy a připevnil stuhu na prapor města. Z města si odvezl darem získané košile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…