Kde je ta protiofenziva separatistů? ptali se blogera. A ten objasnil vojenskou situaci na Donbasu

25.08.2014 14:32

Už řadu týdnů se objevují zprávy o protiofenzivě separatistů z Doněcké a Luhanské lidové republiky. Žádná se ale nerealizovala, protože ukrajinská armáda má početní i technickou převahu. Důvodem je to, že pro separatisty je výhodnější udržovat co nejmenší „frontovou linii“ s nepřítelem. Uvádí se to v článku na blogu The Saker, který převzal český server AC24.cz.

Kde je ta protiofenziva separatistů? ptali se blogera. A ten objasnil vojenskou situaci na Donbasu
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Separatisté tedy ukrajinské armádě kladou odpor tím, že provádějí pravidelné ústupy. Tím vtáhnou cizí vojáky na své území, na kterém pro ně připraví obkličovací kapsu. Ukrajinští vojáci v takovém případě buď umřou, nebo ustoupí.

Výsledkem je, že ukrajinská armáda spíše prohrává. Do médií se ovšem dostanou hlavně zprávy o postupu. Následný ústup už se nezmiňuje, hlavně v západních médiích.

Celý článek ZDE.

Postup vpřed neznamená pokaždé vítězství. Západní novináři by si to měli uvědomit 

Západní novináři prý dělají dvě zásadní chyby. Předpokládají, že když se jednotka X přesune z bodu A do bodu B, tak bod A zůstává nadále v přátelských rukách. Většinou to tak není, protože druhá strana zpravidla zabere nehlídaný bod A a jednotka X se tak ocitne v obklíčení.

Druhou chybou je předpoklad, že veškeré informace z Ruska a od separatistů jsou součástí propagandy, a to, co pochází ze západních zdrojů, je spolehlivé. K lidem se pak většinou dostanou značně zkreslené zprávy.

Separatisté před ukrajinskými vojáky ustoupí, aby je mohli na svém území obklíčit

Boje na východě Ukrajiny vypadají zhruba takhle: Vojáci ukrajinské armády útočí na všech frontách a jakmile začnou prorážet pozicemi separatistů, vyšle ústředí posily, které tento postup zastaví. Zároveň se pokusí obklopit síly ukrajinské armády dřív, než se stačí stáhnout. Tento manévr funguje, vzdálenosti jsou velice krátké a separatisté mají na taktické úrovni značnou převahu.

Na protiofenzivu by separatisté nemohli zkoncentrovat dostatečné množství sil. Riskovali by, že jim ukrajinské armáda udělá v zadních liniích průlom. V případě úspěšného protiútoku by se navíc separatisté mohli dostat do stejných kleští, které připravují ukrajinské armádě. Ukrajina navíc disponuje dělostřelectvem i letectvem. Průlom za hranice východních oblastí by znamenal pro separatisty velké nebezpečí.

Dvě strany konfliktu bojují v přetahované, ve které slaví drobné taktické úspěchy. Čeká se na konečný zlom 

Dvě znepřátelené strany neuvízly v patu. Bojují spolu v jakési přetahované, ve které toho moc udělat nemohou. Začíná hra o sílu vůle. Obě strany budou manévrovat dopředu a zpět s drobnými taktickými úspěchy, dokud u jedné z nich nedojde ke konečnému zlomu. V takovém případě se velmi rychle zhroutí.

Blog The Saker nedokáže odhadnout, jak na tom která strana je. Ukrajinská armáda je ovšem masakrována „v absolutně fanatických počtech“. Na západě Ukrajiny pak sílí hnutí matek vojáků, které protestují proti válce na východě. 

Mírová jednání nastanou až po drtivé porážce ukrajinské armády

Prý je potřeba nesoustředit se výlučně na hrůzu civilistů v Luhanské a Doněcké oblasti, kteří jsou masakrováni armádou. Je třeba vidět i utrpení vojáků ukrajinské armády, kteří jsou nuceně odváděni a posíláni jako kanónenfutr proti silám separatistů. Od počátku roku už byly provedeny tři částečné mobilizace.

The Saker uvádí, že potrvá ještě několik týdnů, než se vlna obrátí proti vládě v Kyjevě. Jakmile ukrajinská armáda pocítí první velkou porážku, začnou evropští lídři požadovat mírová jednání. Do té doby ale situace zůstane zmrazená.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…