Kde je těch dvě stě miliard, pane Babiši? Rozohněná tiskovka Miroslava Kalouska u tabule

20.09.2016 16:37

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zaútočil na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten totiž při svém vstupu do politiky prohlašoval, že vláda plýtvá penězi a připravuje tak stát o 200 miliard korun. A Kalousek se ptá, kde těch 200 miliard tedy je. Informuje iDNES.cz.

Kde je těch dvě stě miliard, pane Babiši? Rozohněná tiskovka Miroslava Kalouska u tabule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Než se stal Andrej Babiš ministrem, prohlašoval, že stát přichází kvůli korupci a plýtvání o 200 miliard korun. Nezbývá než se ptát, kde těch 200 miliard je,“ prohlásil Kalousek s tím, že jsou jen dvě možnosti. Buď se před nástupem Babiše nekradlo, nebo se teď krade mnohem více.

Kalousek kritizoval utrácení současné vlády, která podle něj utrácí za vlastní provoz a nic neinvestuje. „Počet státních zaměstnanců roste, zatímco v roce 2013 jich bylo 413 tisíc, v roce 2017 jich má být 444 281. Výdaje na provoz státu, na platy, chce vláda zvýšit o 28 procent, zatímco investice mají růst jen o 0,7 procenta, a výdaje na vědu a výzkum o 0,9 procenta,“ poznamenal bývalý ministr a připomněl, že vláda velkou část rozpočtu dává i na sociální dávky.

Celý text zde

Přitom se za posledních několik let zvýšily výdaje vlády o 132 miliard korun a podle Babiše by měl schodek rozpočtu zůstat na 60 miliardách.

Podobná kritika zazněla i z úst prezidenta Miloše Zemana, který poznamenal, že by peníze z rozpočtu měly jít spíše do investic než na „dárečky voličům“.

„Já se obávám, že rok před volbami se řada ministrů snaží dát voličům takzvané dárečky, zatímco tvrdé a přísné reformy se dělají rok po volbách, protože to je nejvhodnější doba,“ řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …