Kde jsme udělali chybu? Makáme, ale máme mnohem menší platy než Němci

09.05.2016 13:55

Česká práce je výrazně levnější než u našich sousedů, což je jedním z důvodů, proč jsou v porovnání s Německem či Rakouskem v Česku jen čtvrtinové platy. Navíc se u nás vyrábí pouze součástky pro vyhotovení konkrétních produktů, ty se však dávají dohromady až v zahraničí. Informuje Aktuálně.cz.

Kde jsme udělali chybu? Makáme, ale máme mnohem menší platy než Němci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

„Čeští zaměstnanci si i 26 let po pádu ‚železné opony‘ vydělají výrazně méně než Němci či Rakušané,“ uvádí Aktuálně.cz na základě dat evropského statistického úřadu Eurostat. Průměrný plat v Česku vyjde na 11 654 eur za rok, přičemž v Německu je tato částka 47 041 eur za rok.

Experti jsou přesvědčeni, že za takto nízké mzdy může orientace české ekonomiky na průmysl. Ten totiž dělá celkem 47 % českého HDP, „což z Česká dělá nejprůmyslovější stát Evropské unie“. Problém však spočívá v tom, že u nás se vyrábějí pouze součástky, které se posílají do zahraničí, kde z nich vznikají hotové produkty. Výroba součástek je přitom levnější než výsledných výrobků.

Z dalších dat Eurostatu vyplývá, že v Česku je obecně nižší produktivita práce než u našich sousedů a pouze 71 % průměru EU, což je další faktor, který ovlivňuje výši mezd. „Podle expertů to přitom neznamená, že by český dělník zvládl o čtvrtinu méně práce, než by na tom samém místě udělal Němec, Rakušan nebo ‚průměrný Evropan‘.“ Ba naopak, možná bychom toho zvládli i více.

„Produktivita práce se neměří fyzickým úsilím nebo IQ zaměstnanců. Chceme-li ji zvýšit, musíme buď při stejném množství práce vyrábět více nebo dražší zboží a služby,“ uvedl pro Aktuálně.cz ekonom skupiny Deloitte David Marek. Problém je zkrátka v tom, že vyrábíme levné zboží a od toho se odvíjí i výše mzdy.

Celý text zde

Ekonomové tedy radí, že je na čase začít vyrábět finální produkty, nikoli jen součástky, a oprostit se tak od „údělu montovny“. Taková proměna ekonomiky však potrvá i desítky let, mnozí ji však vidí jako jedinou cestu ke zvýšení příjmů v Česku.

Zároveň toho ale podle mnohých odborníků opravdu vyrobíme méně než naši západní sousedi. Nejedná se však o nižší schopnost pracovníků. „Někteří si ale špatně organizují čas, zároveň v pracovní době řeší i své osobní věci, například na internetu. Mnohdy také tráví dlouhé hodiny na pracovních poradách, které nepřinesou žádný kloudný výsledek,“ tvrdí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Jiní za tím vidí i další problémy. „Vysoké zdanění práce, tuhé pracovní právo, pomalé nebo špatně fungující soudnictví,“ zmínil ekonom J&T Petr Sklenář. Podle něj by velmi pomohlo, kdyby se zjednodušil daňový systém a firmy tak trávily méně času nad daňovým přiznáním a více času výrobou.  

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …