Kde jsou sankce? Tereza Spencerová o popravách a strachu Západu

04.01.2016 10:10

Saúdskou Arábii čeká boží odplata. Uvedl to íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Íránce rozlítila poprava prominentního vůdce saúdskoarabských šíitů Nimra Bákira Nimra. Ten byl popraven spolu s dalšími 46 muži, Nimr byl jednou z tváří protestů proti saúdské vládě. Píší o tom Lidové noviny.

Kde jsou sankce? Tereza Spencerová o popravách a strachu Západu
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Smrt šestapadesátiletého klerika byla odsouzena i v Iráku, Libanonu a Sýrii. Podle Hospodářských novin se k situaci vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí, které Saúdskou Arábii vyzvalo, aby respektovala lidská práva. Klid a zdrženlivost – na to apeloval i šéf OSN Pan Ki-mun. Saúdská Arábie, která s Íránem přerušila diplomatické styky, získala spojence v Bahrajnu a Spojených arabských emirátech. 

Elitní revoluční íránské gardy chtějí Nimrovu smrt krutě pomstít. „Nespravedlivé prolití krve tohoto mučedníka bude mít následky,“ sdělil íránský duchovní vůdce Alí Chameneí. 

„Írán nepřátelskou reakcí odhaluje svoji skutečnou tvář. Podporuje terorismus a pokouší se destabilizovat bezpečnost v regionu,“ vrací úder ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie. 

Nechybí však ani protesty v ulicích, demonstranti napadli dokonce i saúdskoarabský konzulát v Mašhadu či saúdskou ambasádu v Teheránu. Podle íránského prezidenta Hasana Rúháního jde o politickou chybu saúdskoarabské vlády.

Podle Břetislava Turečka z Centra pro studium Blízkého východu těmito kroky vtahují Saúdové region do stále hlubší krize a sektářské řevnivosti. 

„Všechny tyto věci silně přispívají k destabilizaci Blízkého východu,“ řekl včera Lidovým novinám vysoce postavený evropský diplomat, dobře obeznámený s poměry v Saúdské Arábii. Podle něj je hlavní linkou v pozadí saúdsko-íránský boj o nadvládu v oblasti Perského zálivu a na Blízkém východě. 

K Nimrově popravě se na serveru Literarky.cz vyjádřila také analytička Tereza Spencerová. „Saúdští vladaři jsou posedlí strachem, že kdyby život ve své zemi liberalizovali byť jen o píď, království se jim okamžitě rozpadne. A tak budou uzdu spíš jen dál utahovat,“ zkonstatovala.

„Šajch Nimr byl zabit v rámci nejmasovější popravy za posledních pětadvacet let. Popravovalo se současně ve dvanácti saúdských městech, přičemž ve čtyřech věznicích namísto stínání hlav střílely popravčí čety. Celkem přišlo o život 47 lidí a většinu z nich tvořili sunnité, kteří byli už před deseti a více lety obvinění z členství v al-Káidě,“ podotýká Spencerová s tím, že Evropský parlament už loni v říjnu vyzval rezolucí Saúdy, aby Alího omilostnili. 

„Kdyby se něco podobného stalo například v Sýrii nebo Íránu, Západ by už uvaloval sankce, po popravě šajcha Nimra ale EU nyní vyjadřuje jen ‚seriózní obavy‘, zatímco USA upozorňují, že smrt povede jen k vyostření ‚sektářských pnutí‘ na Blízkém východě, a vágně vyzývají Rijád k ‚dodržování lidských práv‘,“ sděluje Spencerová s tím, že postoj Západu je na jedné straně pokrytecký, ale zároveň pochopitelný. Opozici proti monarchii totiž podle ní vedou zatvrzelí islamisté, a tak Západ má noční můru v podobě rozpadlého ropného kolosu. 

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…