Kde jsou ty osobnosti na kandidátkách, které Sobotka sliboval?! Žena, která se rozešla s ČSSD ve zlém, se znovu ozvala

15.04.2017 18:35

ANKETA ParlamentníListy.cz se ptaly na situaci uvnitř ČSSD. „Strana se zbavuje kritiků, neprobíhá sebereflexe,“ říká Marie Benešová. „Čelní představitelé jí kopou hrob,“ uvádí Pavlína Nytrová (z ČSSD už vystoupila). „Nejsme zrovínka v dobré kondici. Nejenom pro značný pokles preferencí. To je jen důsledek, nikoliv příčina,“ přidává se Jiří Koskuba. „Rozhoduje u nás demokraticky většina,“ namítá Antonín Seďa. „Jsme demokratická strana s demokratickými postupy,“ souhlasí s ním Jan Birke.

Kde jsou ty osobnosti na kandidátkách, které Sobotka sliboval?! Žena, která se rozešla s ČSSD ve zlém, se znovu ozvala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 39. sjezdu ČSSD v Brně

„Že se strana zbavuje svých kritiků, je zničující. Zbudou jen loutky. Neschopní papaláši, kteří by se nikdy mimo politiku neuživili,“ tvrdě zkonstatovala před pár dny v MfD bývalá nejvyšší státní zástupkyně, exministryně spravedlnosti a stále ještě poslankyně zvolená na kandidátce ČSSD Marie Benešová. Pro ParlamentníListy.cz své tvrzení upřesnila: „Tejc odchází, Jandák, Koskuba, Zavadil, mám jmenovat další?“ sdělila s tím, že už se k tématu vyjádřila, a odkázala na rozhovor v Lidových novinách. „Jsem pro předsedu Bohuslava Sobotku naprosté nechtěňátko. Nehlasuji, jak by si přál. Kritizovala jsem policejní reorganizaci a kritizuji ji dodnes. Nesouhlasila jsem ani s trapnou zprávou vyšetřovací komise. Je to skandál, jak vyšetřovací komise otočila celou věc do protisměru – proti státním zástupcům. Vedení ČSSD bylo trnem v oku, že jsem už na začátku prokoukla, že policejní reorganizace je lumpárna,“ řekla mimo jiné v tomto rozhovoru. Kromě toho si například myslí, že je Lex Babiš protiústavní...

Takže to dopadlo tak, že s ČSSD končí. „Už nechci za ČSSD znovu kandidovat. Navzdory tomu, že jsem měla pět nominací z okresu Louny, nikdo to nevzal oficiálně v potaz. Práci jsem dělala ráda, ale k tomu, abych ji dělala s oblibou, bych potřebovala politiku dělat se slušnými lidmi. Ti se ze strany vytrácejí a s neslušnými spolupracovat nechci.“ Na březnovém sjezdu bylo podle ní všechno domluvené a vše řídila pražská klika včetně odsouzeného Karla Březiny. „Na každého je v ČSSD dvojí metr. Těmto se odpouští, protože shánějí hlasy předsedovi. K žádné sebereflexi nedošlo,“ uvedla ještě Benešová.

Jsme demokratická strana s demokratickými procesy. Rozhoduje většina

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa si však nemyslí, že by se strana kritiků zbavovala. „Nemyslím si to, protože rozhodují orgány ČSSD v tom samém okrese či kraji. Volební vnitrostranický systém je docela komplikovaný, nicméně vždy rozhoduje demokraticky většina. Takže je to spíše o podpoře toho kterého kandidáta v domovském kraji než o dělení na příznivce či odpůrce současného vedení strany. Pouze u lídra kandidátní listiny se návrh schvaluje a konzultuje v předsednictvu ČSSD, jak o tom hovoří volební rady,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Podobný názor sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec a volební manažer ČSSD Jan Birke. „ČSSD se nikoho nezbavuje, a pokud se někteří politici rozhodli v nadcházejících volbách nekandidovat, je to jejich svobodné rozhodnutí. Jsme demokratická strana s demokratickými procesy, nic víc v tom nemá cenu hledat,“ uvedl.

Nejsme zrovínka v dobré kondici

Ke kritikům patří i poslanec Jiří Koskuba. Ten ParlamentnímListům.cz sdělil: „Kvůli ČSSD bych rád řekl, že paní Marie nemá pravdu. Nemohu. Je mi líto. Nemyslím, že my oranžoví jsme zrovínka v dobré kondici. Nejenom pro značný pokles preferencí. To je jen důsledek, nikoliv příčina,“ konstatoval s tím, že patří k těm, které potěšil projev Jeronýma Tejce na březnovém sjezdu. „Dokonalá analýza stavu. Ale přestože co do počtu delegátů byly oba poslední sjezdy  gigantické, delegáti rozhodli, jak rozhodli. Je to jejich právo. Ale i odpovědnost. Kéž by jim tato jednota vydržela. Zvláště nebudou-li ani tyto volby úspěšné,“ uvedl. „Rád bych se jako prognostik amatér mýlil. V opačném případě se pak mohou ‚rychloreformátoři‘ objevit stejně jako houby po dešti. Po bitvě každý kaprál generálem. Ale nebude to mít nádech jisté falešnosti, účelovosti? Uvidíme,“ doplnil Jiří Koskuba.

Čelní představitelé kopou straně hrob

Svůj pohled představila ParlamentnímListům.cz i další poslankyně zvolená za ČSSD (i když už ze strany vystoupila), Pavlína Nytrová. „Marie Benešová potvrzuje to, co jsem v době svého odchodu z ČSSD tvrdila. Čelní představitelé sociální demokracie cíleně a dlouhodobě, z důvodu svých osobních zištných zájmů, kopou hrob straně, která nedávno oslavila 139 let. Místo toho, aby podporovali názorovou diskusi uvnitř strany, která by jí mohla pomoci uspět ve volbách, mnou si s potutelným úsměvem ruce nad tím, jak postupně názoroví protivníci ze strany odcházejí,“ upozornila. 

„Navenek vystupují jako vítězové. Uvnitř však vědí, že přichází prohra, což dokazují sestavováním poslaneckých kandidátek. Kde jsou ty osobnosti, které přitáhnou hlasy jednotlivých krajských voličů? Na kandidátních listinách, tak jak to sliboval předseda sociální demokracie po prohraných volbách do krajů, ne,“ domnívá se poslankyně. „Naopak, všichni ti, kteří by mohli ohrozit ‚krajské bafuňáře‘, se nedostali ani na chvost kandidátek, aby se náhodou nestalo, že budou do sněmovny vykroužkováni. Úspěšných osobností, které by přitáhly zájem voličů volit sociální demokracii, bude na kandidátkách jako šafránu. Zato tam bude většina neúspěšných politiků s nenaplněnými loňskými krajskými ambicemi. Korýtek ubylo, ale korýtkářů přibývá. Tyto postupy by se měly odrazit na výsledcích ČSSD ve volbách,“ je přesvědčena.

Lánský puč? Podle mě demokratická hlasovačka

V souvislosti s odchodem či minimálně upozaděním kritiků současného vedení ČSSD je dobré si připomenout situaci krátce po posledních parlamentních volbách. ČSSD vyhrála jen těsně, získala mnohem méně, než si představovala. Pětice z protisobotkovské frakce zamířila na Hrad za prezidentem Zemanem, následně vedení sociálních demokratů navrhlo odvolat předsedu Bohuslava Sobotku. Tato akce se označuje jako lánský puč. S čímž Marie Benešová nesouhlasí. „Podle mě to tehdy nebyl žádný puč, když 16 členů předsednictva hlasovalo proti Sobotkovi. To byla demokratická hlasovačka. To se jen mediálně rozehrálo jako puč,“ sdělila svůj názor ParlamentnímListům.cz.

Sobotka neodstoupil a mocenský souboj vyhrál. Z té pětky jeden následně přešel na Sobotkovu stranu – ministr vnitra Milan Chovanec. Michal Hašek a Zdeněk Škromach prohráli krajské, respektive senátní volby. Výrazná tvář ČSSD a Sobotkův nejviditelnější oponent, Jeroným Tejc, minulý týden překvapivě oznámil, že se stahuje z politiky. „Než soupeřit sám se sebou, že některé věci, které bych měl pojmenovat, pojmenovat nebudu moci, tak z aktivní politiky raději odejdu,“ okomentoval to v MfD. Populární hejtman Jiří Zimola, který na jihu Čech třikrát vyhrál volby, se nyní dostal do potíží. Vyšlo najevo, že šéf nemocnic v Jihočeském kraji Martin Bláha pobírá 600 tisíc měsíčně a navíc hejtmanovi staví chatu. V důsledku této kauzy Zimola oznámil, že rezignuje na funkci hejtmana.

Uměle vyvolaná aféra

Zajímavá je v tomto příběhu role Andreje Babiše. Jiří Zimola Babišovi vděčí za vznik současné – i když právě se rozpadající koalice na jihu Čech. Původně po krajských volbách chtělo místní hnutí ANO, které ve volbách skončilo druhé, obejít vítěznou ČSSD a udělat koalici bez nich. Pak však na jih Čech přijel Babiš, setkal se se Zimolou a svým lidem doporučil udělat s ním koalici. Politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie (blízké ČSSD) k současnému rozložení sil v Jihočeském kraji v ČT řekl: „Situace je odlišná od loňského podzimu. V tuto chvíli už za koalicí se sociálními demokraty podle mě Babiš nestojí. Hodně sil investoval do toho, aby si vychovával v Jiřím Zimolovi jakéhosi vnitrostranického oponenta Bohuslava Sobotky. Což se na brněnském sjezdu sociální demokracie nezúročilo. Proto je teď v ANO mnohem silnější skupina, která by se obešla bez sociálních demokratů,“ konstatoval.

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka si myslí, že aféra hejtmana Zimoly je uměle vyvolaná určitými podnikatelsko-politickými kruhy. „Andrej Babiš si stále myslí, že Zimola je menší zlo než Kuba z ODS, ale pod vlivem této aféry už nebyl tak rozhodný,“ sdělil v ČT.

Ještě zajímavější je jeho výrok o mocenských bojích v ČSSD. Všeobecně je považován za korunního prince, tedy toho, kdo by mohl převzít otěže v čele strany po Bohuslavu Sobotkovi, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pečinka však vyslovil jiná jména. „Co se teď v sociální demokracii odehrává na nejvyšší úrovni, jsou boje o nástupnictví. Vedou se už mimo Bohuslava Sobotku. Na jedné straně je Milan Chovanec, na té druhé to byl Jiří Zimola. Teď je obtížné říci, co bylo hlavní, co rozklížilo (jihočeskou krajskou) koalici. Jestli to byly politicko-ekonomické zájmy staré někdejší jihočeské koalice, nebo to byli víc lidé uvnitř sociální demokracie, kteří si takto připravovali půdu pro mocenskou změnu ve vedení sociální demokracie,“ řekl komentátor.

Ve volebních preferencích zatím ANO sociální demokraty výrazně válcuje. „Nevím. Nikdo to neřeší. Je tu už absence pudu sebezáchovy,“ prozradila k tomu ParlamentnímListům.cz Marie Benešová. Na situaci kolem předsedy strany má jiný názor než Pečinka. „Myslím, že po volbách nebude nový předseda. Protože to, co si tam teď předsednictvo navolilo – zajímavou sbírku politiků z minulosti – to nám voliče nepřiláká, naopak odpudí. Zato však pomůže panu předsedovi setrvat,“ domnívá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…