Kde leží Ukrajina, ptali se Američanů. Takto to dopadlo

09.04.2014 11:49

Na začátku března začal celý svět sledovat dění na Krymském poloostrově a jak poznamenává americký deník The Washington Post, mnoho Američanů projevovalo o situaci živý zájem. Skoro dvě třetiny Američanů tehdy uvedly, že situaci sledují pozorně. Jenže pak se ukázalo, že značné části veřejnosti, zejména těm nejradikálnějším, chybí naprosto základní informace. Včetně toho, kde vůbec Ukrajina na mapě leží.

Kde leží Ukrajina, ptali se Američanů. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Na vzorku dvou tisíc Američanů si deník udělal průzkum. Kromě otázky, jak by se v reakci na ruské jednání měly zachovat USA, jim navíc tazatelé předložili slepou mapu, kde měli Ukrajinu umístit.  

Výsledky nedopadly příliš povzbudivě. Alespoň část rozlehlého ukrajinského území dokázal svým tipem „trefit“ pouze každý šestý z dotazovaných. Většina věděla, že má Ukrajinu hledat kdesi v Evropě nebo v Asii, ale průměrná odchylka od skutečné polohy země přesto činila téměř tři tisíce kilometrů.

Deník zveřejnil mapu, na které bylo umístěno všech dva tisíce tipů - bylo tedy možné zjistit, že někteří hledali Ukrajinu v Austrálii, africkém vnitrozemí či dokonce v rozlehlých vodách jižního Pacifiku. Pozoruhodných bylo rovněž několik teček na území samotných USA či sousední Kanady, naznačujících, že práce s mapou bude pro dotazovaného obecnějším problémem.

Celý text v angličtině ZDE.

Většina tipů ale skutečně mířila na eurasijský kontinent. V jeho rámci bylo ovšem možné objevit pokusy respondentů prakticky kdekoliv, od Portugalska po Kurilské ostrovy a Vladivostok.

Kromě toho redaktoři zjistili překvapivou závislost úspěšnosti orientace na mapě s radikalitou stanoviska k dění v Kyjevě a na Krymu. Doslova prý platilo, že čím více se dotyčný „sekl“, tím radikálnější zásah od americké vlády požadoval. Ostatní se spokojili třeba jen se sankcemi kalibru bojkotu summitu G8.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…