Kde se porvali imigranti? Zde je přehled

04.08.2015 10:31

Nedávná vzpoura uprchlíků v táboře v Bělé pod Bezdězem byla vzhledem ke své intenzitě pro české úřady novou zkušeností. V uprchlických táborech v Evropě i Blízkém východě však dochází k násilnostem poměrně často. Parlamentní listy zmapovaly čtyři nepokoje, které proběhly v Maďarsku, Německu, Francii a Jordánsku.

Kde se porvali imigranti? Zde je přehled
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v srbské Subotici nastupucjí do autobusu, který je veze k maďarské hranici

Zatímco v Bělé pod Bezdězem došlo „pouze“ k demolici zařízení a několika vyskleným oknům a policii se podařilo po použití slzného plynu zjednat pořádek, jinde ve světě jsou násilnosti v uprchlických táborech na denním pořádku. Často se uprchlíci vedle úřadů dané země obrací i proti sobě navzájem a výjimkou nejsou ani oběti na životech. Velmi drsné to bylo na konci letošního června v uprchlickém táboře v maďarském Debrecínu. V tomto případě se důvodem k zažehnutí nepokojů stal konflikt mezi dvěma imigranty z Blízkého východu. Jeden druhému odcizil korán a pošlapal jej. Následná rvačka se rozšířila do celého tábora a maďarská policie musela zkrotit vášně pomocí slzného plynu. Uprchlíci demolovali zařízení i zapalovali automobily na parkovišti. Zraněn byl při zásahu jeden z policistů a jeden uprchlík byl zadržen ve vazbě.

Celý text v angličtině o událostech v Debrecínu je ZDE

Jen pár dní stará je obdobná událost v německém táboře u Drážďan, o které informovala tisková agentura DPA. Do rvačky se tam dostalo asi padesát uprchlíků ze Sýrie a Afghánistánu. Při násilnostech bylo zraněno osm lidí, ale příčina sporu nebyla objasněna. „Na násilnostech se stejnou měrou podíleli ženy i muži. Syřané a Afghánci se do sebe pustili vším, co měli zrovna po ruce,“ cituje DPA vyjádření mluvčího tamější policie, která musela na místo poslat čtrnáct hlídkových vozů. V současné době hlídá tábor, ve kterém přebývá asi 1000 žadatelů o azyl, více než osmdesát policistů.

Informace o násilných nepokojích v Drážďanech jsou ZDE

V posledních dnech panuje nejnapjatější situace v uprchlickém táboře poblíž přístavu Calais, kde ústí tunel spojující Francii s Velkou Británií. Tisíce uprchlíků se snaží již více než týden ilegálně proniknout tunelem pod Lamanšským průlivem do vysněné Velké Británie, která i přes odhodlaná prohlášení premiéra Davida Camerona láká uprchlíky na svůj štědrý sociální systém. Zpráva britského deníku The Telegraph z 25. května však ukazuje, že problémy v místě přetrvávají již delší čas. Policie tam musela zasahovat kvůli původně malichernému sporu mezi Súdáncem a Afgháncem, který se týkal odcizeného mobilního telefonu. Nakonec však přerostl v bouřlivé nepokoje.

Celý text v angličtině o násilnostech v Calais najdete ZDE

Násilných protestů se podle policejních zdrojů zúčastnilo asi 200 lidí. Čtrnáct z nich bylo zraněno a policie musela k uklidnění situace použít své veškeré síly. Spor vypukl u nově otevřeného denního centra na okraji Calais, kde jsou vydávána jídla a uprchlíci z Afghánistánu, Eritreje, Sýrie, Súdánu, Somálska a dalších zemí z Afriky a Blízkého východu se zde mohou například osprchovat. Zasahovat muselo několik desítek policistů, kteří byli nuceni centrum na čas zcela uzavřít. Tomuto incidentu předcházely násilnosti v lednu, kdy proti sobě bojovali uprchlíci z Afriky a Afghánistánu. V loňském roce musela francouzská policie na stejném místě při zásahu použít ke zklidnění situace slzný plyn.

Ještě dramatičtější situace panuje v uprchlických táborech, které se nacházejí přímo na Blízkém východě. Vloni na jaře informovala britská BBC o krvavých nepokojích v jordánském táboře Zátarí, kde tehdy přebývalo více než 100 000 syrských uprchlíků a i dnes patří k největším uprchlickým táborům na světě. Jeho obyvatelé tehdy zapalovali stany, házeli po sobě kamení a nakonec svůj hněv obrátili také k jordánským pořádkovým silám. Při následných pokusech obnovit pořádek zahynul jeden syrský uprchlík a další desítky byly zraněny. Příčinu k nepokojům údajně zavdal jordánský policista, který nešťastnou náhodou přejel syrské dítě. Syrští uprchlíci si později stěžovali, že sice uprchli ze své země zmítané násilím, ale v Jordánsku se jejich situace příliš nezlepšila.

Celý text o incidentu v jordánském Zátarí je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…