Kde vzít peníze na uprchlíky? Exministr Pilip má plán. Vám se možná nebude líbit, v EU nad ním zaplesají

06.11.2015 20:20

Někdejší ministr školství ve vládě Václava Klause a ministr financí v úřednické vládě Josefa Tošovského Ivan Pilip řekl své k uprchlické krizi. Podle jeho názoru je problém, že se v otázce řešení krize EU štěpí. Stejně tak se mu nelíbí, když starší členské státy EU vyhrožují, že nám seberou část dotací, pokud budeme odmítat celoevropské kroky v krizi. Části peněz bychom se však podle jeho názoru měli vzdát dobrovolně.

Kde vzít peníze na uprchlíky? Exministr Pilip má plán. Vám se možná nebude líbit, v EU nad ním zaplesají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V komentáři pro týdeník Dotyk exministr financí Ivan Pilip poznamenává, že členské státy EU dotace ze společného evropského rozpočtu potřebují. Především na realizaci infrastrukturních projektů. Mluví prý především o nových členských státech EU, které jsou chudší. To na druhé straně nemění nic na tom, že výstavba golfových hřišť za evropské peníze je nadbytečná. EU potřebuje také peníze na řešení uprchlické krize, a ačkoli není správné trestat některé členské státy krácením dotací, pokud nechtějí přistoupit na některé plány Evropské komise, řešit se to musí. Nebude to snadné.  

„Přesto lze krizi určitě zvládnout, pokud se členské země shodnou na řešeních, která se mohou před domácím voličstvem krátkodobě špatně obhajovat, ale dlouhodobě situaci zklidní. Vzdání se části prostředků, jež si stejně získaly problematickou pověst, se jistě hájit dá, a prostor pro celoevropské řešení krize by se tím mohl výrazně rozšířit,“ zdůrazňuje Pilip.   

Celý text najdete zde

Nemyslí peníze na infrastrukturní projekty, ale spíše peníze mířící na nápady, které jsou vnímány kontroverzně, například pro netransparentnost rozdělování dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…