Kdo bude chtít podpořit neziskovky, tomu stát uleví. Ministr Dienstbier vysvětlil novinářům, jak moc je to důležité

30.07.2015 16:14

Dlouhodobí soukromí i firemní dárci neziskových organizací budou daňově zvýhodněni a na podporu organizací zastřešujících neziskové spolky půjdou od roku 2017 tři miliony korun ročně. Novinářům to dnes řekl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předseda Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Jiří Dienstbier (ČSSD). Státní politiku vůči neziskovým organizacím do roku 2020 ve středu schválila vláda.

Kdo bude chtít podpořit neziskovky, tomu stát uleví. Ministr Dienstbier vysvětlil novinářům, jak moc je to důležité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Od dárců získávají neziskové organizace ročně 1,5 miliardy korun a z veřejných zdrojů šlo v roce 2013 na jejich podporu 12 miliard korun.

Na dotaz ČTK Dienstbier potvrdil, že schválená státní politika počítá se změnou financování neziskových organizací z dotací z dřívějších jednoletých na víceleté. Počítá i s tím, že neziskové organizace, které poskytují nezbytné služby, dostanou smlouvy o dlouhodobé spolupráci. Tuto možnost už resorty letos měly, zatím ji ale málo využívaly.

V Česku působí 110.000 neziskových organizací, od těch, co zajišťují zdravotní a sociální služby, přes organizace hájící lidská či pacientská práva, filantropické organizace až po zájmové spolky například včelařů. Mohou získávat dotace od resortů, krajů, měst, stejně jako zastřešující organizace. Těch je 80, z nich deset všeobecných, právě mezi těchto deset by se měla rozdělovat třímilionová dotace.

Podpora má patřit i dobrovolníkům

Vládou schválená politika je první dlouhodobější koncepční materiál rozpracovaný až do jednotlivých opatření na podporu neziskového sektoru. Poprvé na něm také spolupracovali zástupci neziskových organizací.

Vedle daňových výhod pro dlouhodobé dárce řeší například i podporu dobrovolnictví. Práce odváděná dobrovolníky zadarmo by se měla započítávat do příspěvku, kterým se musejí neziskové organizace podílet na spoluúhradě dotovaných projektů. "Neziskové organizace často mají řadu dobrovolníků, kteří vykonávají hodnotnou činnost, ale nemají hotové peníze, aby se mohly podílet na spolufinancování," připomněl ministr.

Místopředsedkyně Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Pavlína Kalousová doplnila, že téměř 90 procent neziskových organizací jsou dobrovolnické. Aktuálně uplatňuje odpočet 140.000 individuálních dárců, to znamená, že ze čtyř milionů ekonomicky aktivních lidí zhruba 3,5 procenta přispívá neziskovkám. Většina dárců přispívá jednorázově, proto se státní politika zaměřuje na posílení dlouhodobého dárcovství, dodala.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…