Kdo další opustí EU, ptali se prý v Bruselu Trumpovi spolupracovníci

14.01.2017 16:18

Končící velvyslanec Spojených států při Evropské unii Anthony Gardner sdělil deníku Financial Times, že členové týmu Donalda Trumpa obvolávali evropské politiky a ptali se jich, zda jsou některé další evropské země připraveny opustit Evropskou unii.

Kdo další opustí EU, ptali se prý v Bruselu Trumpovi spolupracovníci
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Anthony Gardner je jedním z diplomatů administrativy Baracka Obamy, kteří skončí ve funkci. Nastupující prezident Donald Trump si přeje co nejrychlejší konec diplomatů, které jmenoval jeho předchůdce. Možná proto, že Gardner skončí, nedává si tolik pozor na ústa.

Prozradil mimo jiné, že členové týmu Donalda Trumpa obvolávali evropské politiky a ptali se jich na to, zda se k opuštění EU chystá i nějaká další evropská země. Informaci deníku Financial Times převzal i server Politico.eu.

Celý článek naleznete zde

Gardner připomíná, že Trump ve Spojených státech coby nově zvolený prezident přivítal ve Spojených státech Nigela Farage, nejdůraznějšího zastánce odchodu Velké Británie z EU. „Pro nás je podpora brexitu vrcholem hlouposti,“ poznamenal k tomu v pátek Gardner. Nigel Farage prý možná Trumpovi říkal něco jiného a možná mu naznačoval, že se k odchodu z EU chystají i další země a proto došlo na zmíněnou otázku, ale podle Gardnera se k odchodu z EU další země nechystají. Jde prý spíše o představu Nigela Farage.

Gardner trvá na tom, že je v zájmu USA rozvíjet vztahy s celou EU. Faktem ovšem zůstává, že radikální kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová slibuje, že svou zemi z EU vyvede, pokud vyhraje volby. K témuž se chystá nizozemský extremista Geert Wilders, jestliže uspěje v nizozemských volbách. A průzkumy naznačují, že rozhodně není bez šance na úspěch.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…