Kdo dovolil Hamáčkovi cestu do Moskvy? Nehrajme tu ruskou hru, rozjela se ve sněmovně Pekarová

20.04.2021 17:22

Na plénu Poslanecké sněmovny se v úterý odpoledne mimo jiné projednával bod Informace vlády k událostem ve Vrběticích v roce 2014. Mezi řečníky byla i předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, která vyjádřila jasné znepokojení nad bezprecedentním útokem, vybídla vládu k razantnější reakci a ministra vnitra k rezignaci.

Kdo dovolil Hamáčkovi cestu do Moskvy? Nehrajme tu ruskou hru, rozjela se ve sněmovně Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19127 lidí

U pultu řečníků mimo jiné vystoupila předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, která nechápe, jak je možné, že vznikla tak velká časová prodleva mezi tím, kdy se vláda nové sukutečnosti dozvěděla, a tím, kdy to oznámila veřejnosti. Podle ní by vláda měla postupovat razantněji a situaci nebagatelizovat.

„Mělo by se pokračovat právě tím, že budeme vyhošťovat další diplomaty,“ uvedla s tím, že i naše partnerské země vnímají narůstající ruský vliv, který můžeme v ČR pozorovat. „Zcela razantně zeštíhlit ruskou ambasádu,“ apelovala před poslanci, jak by mělo nyní Česko postupovat. „Nenechme si to líbit,“ dodala a současně zdůraznila, že by mělo dojít k lepší spolupráci mezi EU a NATO.

Současně zdůraznila vzniklé materiální škody, proto je podle ní nutné apelovat na odškodnění.

Pekarová rovněž vyzdvihla, že je potřeba také ukončit diskusi nad vakcínou Sputnik V. „Nehrajme tuhle geopolitickou hru, kterou Rusko hraje,“ vybídla a pokračovala, že se v České republice zpochybňuje práce našich bezpečnostních složek, což je podle ní jen dlouholetý letitý cíl, ke kterému tady dochází. V tomto kontextu ovšem zdůraznila, že TOP 09 stejně jako další opoziční strany bezpečnostním složkám naslouchá. Pokusy na Ministerstvu vnitra řešit situaci považuje pak za zcela nedostatečné.

V druhé části svého proslovu pak poukázala na jisté podivuhodnosti, které provázely čas od 7. dubna, kdy se premiér s ministrem vnitra měli seznámit s novými zjištěními, do doby, než s informacemi šli na veřejnost. Podivuje se především nad následným odvolání ministra zahraničí a jeho zastoupení na resortu právě samotným ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Současně jí přijde zvláštní, že v té době probíhala cesta ministra Hamáčka do Moskvy pod záminkou řešit vakcínu Sputnik V.

„To mi přijde opravdu velmi podivné,“ uvedla. Podle ní je těžko omluvitelné, že dlouho máme zprávy, že Rusko nás bere jako protivníka a je schopné činit takový akt agrese a jsme napadeni bezprecedentním způsobem. Ptá se, jak je možné, že cesta ministra byla plánovaná a ze strany státu dovolená. „Tyto věci, pokud nebudou vysvětlené, vzbuzují výrazné pochybnosti. Ministr vnitra by měl vyvodit jasné důsledky, tím myslím rezignaci,“ uzavřela Pekarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…