Kdo je tu konzervativec? Štavnatá hádka Kalouska se Zahradilem kvůli sloupu

14.08.2020 14:03

Europoslanec Jan Zahradil ODS a Miroslav Kalousek o sobě říkají, že jsou pravicovými konzervativně smýšlejícími politiky. Dalo by se tady čekat, že se v řadě věcí shodnou. Jenže to tak není. Pořádně se do sebe pustili kvůli obnovenému Mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí.

Kdo je tu konzervativec? Štavnatá hádka Kalouska se Zahradilem kvůli sloupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panny Marie na vrcholku sloupu

Poté, co za třicetileté války přečkali řádění Švédů v Praze, byl na památku této události vztyčen Mariánský sloup jako poděkování Panně Marii. Jenže v roce pádu habsburské monarchie a vzniku Československa byl sloup vnímán jako symbol habsburského útlaku a byl stržen k zemi.

O další století později však na Staroměstském náměstí vyrostl Mariánský sloup znovu. Přesněji řečeno, vyrostla zde jeho napodobenina, kolem které to pořádně vře. Konzervativní část společnosti výstavbu nového sloupu vítá, zatímco liberálnější obyvatelé opět postavený Mariánský sloup kritizují.

Není bez zajímavosti, že se do sebe kvůli tomuto sloupu pustili europoslanec Jan Zahradil (ODS) a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Jde přitom o politiky. kteří se svorně označují za pravicové a konzervativně smýšlející politiky, takže by se dalo čekat, že potáhnou za jeden provaz. Jenže netáhnou.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jan Zahradil vystupuje rázně proti novému Mariánskému sloupu a svolává demonstraci na sobotu, kdy kardinál Dominik Duka obnovené stavbě požehná.

„Tak zítra před desátou na Staromáku, pomůžete mi na střídačku držet transparent. Jinak zdůrazňuji, že nejde o aktivitu ODS, ale mou osobní,“ uvedl na twitteru Zahradil.

Jan Zahradil půjde protestovat

Miroslav Kalousek, který se opakovaně přihlásil ke katolické víře, poznamenal, že Zahradilova akce bude v podstatě zbytečná, protože většině lidí bude ukradená nebo jinak řečeno lhostejná.

„Nechci vám brát iluze, ale ze svého okolí vím, že drtivé většině lidí (včetně věřících) je to úplně jedno. Mně taky. Máme jiné starosti,“ vzkázal europoslanci Kalousek.

Zahradil však okamžitě přešel do protiútoku a obvinil Kalouska ze spojenectví s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Jinak znovu gratuluji k tomu pěknému ideovému spojenectví s panem Babišem, Schillerovou, Bobošíkovou aj. Také jste to panu Dukovi podepsal jako oni?“ vypálil Zahradil v narážce na pamětní listinu k obnově Mariánského sloupu, pod kterou se podepsala Jan Bobošíková, prezident Miloš Zeman či jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Jan Zahradil a Miroslav Kalousek se přou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …