Kdo místo Kubery? Teď jsme nejsilnějším klubem my, vzkazuje senátní šéf Starostů

20.01.2020 20:49

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu bude v čele horní komory nyní zastupovat její první místopředseda Jiří Růžička (za STAN). Postup při volbě Kuberova nástupce ve vedení Senátu by měl projednat v úterý před polednem organizační výbor horní komory.

Kdo místo Kubery? Teď jsme nejsilnějším klubem my, vzkazuje senátní šéf Starostů
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Uskutečnit by se mohla už na schůzi v příštím týdnu. Růžička chce ale navrhnout k volbě předsedy horní komory mimořádnou schůzi Senátu, která by se konala v první polovině února.

„Příští týden je brzy, týden je krátká doba, je potřeba jednání klubů,“ zdůvodnil v České televizi odklad Růžička. „Navrhnu mimořádné jednání Senátu věnované volbě, na času se dohodneme zítra, troufl bych si odhadnout nějaké dva tři týdny, že by mohly stačit,“ dodal.

„Jedna věc je jistá – nyní jsme nejsilnějším klubem, a pokud by ta volba byla teď, tak by měl být předsedou Senátu někdo z našeho klubu,“ sdělil Českému rozhlasu Jan Horník, předseda senátorského klubu STAN.

Kandidáty budou moci podle zákona o senátním jednacím řádu navrhovat senátní volební komisi senátorské kluby i jednotliví senátoři „nejpozději 24 hodin před zahájením volby“. Ta by se tak mohla teoreticky uskutečnit už na schůzi, která začíná 29. ledna.

Předsedovi Senátu přísluší ze zákona mimo jiné vyhlašovat volbu prezidenta republiky i jeho rezignaci, dávat souhlas s vydáním senátora k trestnímu stíhání nebo svolávat, zahajovat a ukončovat schůzi Senátu nebo jmenovat a odvolávat senátního kancléře po schválení organizačním výborem. Růžička také bude muset oficiálně oznámit prezidentovi Miloši Zemanovi a ministru vnitra Janu Hamáčkovi, že Kuberův mandát úmrtím zanikl.

Kuberovo místo v Senátu za Teplicko obsadí vítěz doplňovacích voleb. Bude je muset vyhlásit prezident Miloš Zeman, tak aby se uskutečnily do 90 dnů, tedy nejpozději 17. a 18. dubna. Vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek Kuberova funkčního období, tedy zhruba na čtyři roky, do 13. října 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…