Kdo může za Brexit? Politici už našli viníka. A překvapivě sedí v Bruselu

27.06.2016 7:09

Za brexit může šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Na tom se shodli zahraniční experti ČSSD a ODS. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Kdo může za Brexit? Politici už našli viníka. A překvapivě sedí v Bruselu
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

ČSSD a ODS se na Junckerově vině shodla ústy místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka a europoslance Jana Zahradila v pořadu Otázky Václava Moravce. „Předsedu Evropské komise nevidím jako muže na svém místě,“ uvedl Zaorálek. Junckera označil jako nedůvěryhodného a vyčetl mu například nedostatek aktivity při přesvědčování Britů. Byť přímo Junckera k rezignaci nevyzval, názory se přidal na stranu konzervativních europoslanců, již tak učinili. 

Jak je ale patrné, na Junckerově rezignaci se v ČSSD neshodnou. Dokazuje to SMS zpráva, kterou poslal do MF Dnes Zaorálkův kolega, státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Rezignace šéfa Evropské komise by nic pozitivního nepřinesla,“ uvedl. 

Zaorálek následně v pořadu uvedl, že bude navrhovat vyhnutí se velkým integračním iniciativám. Podle něj je třeba se soustředit na praktické věci, jako je řešení nezaměstnanosti a nerovnosti v Evropě. Dnes se má v celé otázce sejít s ministrem zahraničí Německa Frankem Steinmeierem, aby se dohodli na společném postupu před středečním evropským summitem.

Čeští politici totiž příliš nesouhlasí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která by nerada tlačila na britské vedení. Britský premiér David Cameron totiž v pátek sice oznámil svou rezignaci, ale odejít chce až v říjnu a další kroky ohledně EU nechává na svém nástupci. S tím však nesouhlasí například předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Na jeho stranu se přiklonil právě Zaorálek, ale i tajemník Prouza nebo europoslanec Pavel Telička z hnutí ANO.

„Je nefér, že Britové vyvolají krizi, a nyní dokonce prodlužují nejistotu místo toho, aby začali řešit následky svého rozhodnutí,“ napsal včera v SMS zprávě Prouza.

Opačný názor má europoslanec Zahradil, který považuje za nedůstojné dohadovat se o tři měsíce v rámci jednání, které může trvat až dva roky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…