Kdo nám také bude vládnout: Helena Válková z hnutí ANO míří na Spravedlnost

06.01.2014 11:06

Nyní už známe jména ze zamýšlené vlády pod vedením Bohuslava Sobotky. O některých kandidátech toho zatím mnoho nevíme. Mezi nimi je kandidátka hnutí ANO na post ministryně spravedlnosti. Profesorka Helena Válková je odbornicí na trestní právo a kriminologii.

Kdo nám také bude vládnout:  Helena Válková z hnutí ANO míří na Spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Úřadu vlády ČR

Dnes dvaašedesátiletá Helena Válková se narodila v Chlumci nad Cidlinou. Vystudovala Právnickou fakultu UK; profesorský titul získala podle médií na univerzitě v Trnavě.

Nyní je poslankyní a také zastává funkci místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO. Ve sněmovně se stala místopředsedkyní ústavně právního výboru. Stále působí i mimo politiku, je zástupkyní vedoucí Katedry sociální práce na Filozofické fakultě UK v Praze a členkou fakultní etické komise.

Po skončení školy až do konce 80. let pracovala podle dostupných údajů jako vědkyně ve Výzkumném ústavu kriminologickém a Ústavu státu a práva Československé akademie věd. Na jaře 1990 založila pracovní skupinu pro přípravu reformy trestního zákonodárství. Počátkem 90. let absolvovala studijně-výzkumný pobyt na Institutu Maxe Plancka v německém Freiburgu. Posléze začala vyučovat na Filozofické a Právnické fakultě UK. V roce 1993 založila a po dalších 18 let vedla českou pobočku německého nakladatelství právnické a ekonomické literatury C. H. Beck. V roce 1999 byla jmenována vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, odkud v roce 2011 odešla.

Před rokem 1989 byla členkou KSČ, na počátku 90. let se angažovala v Občanském fóru.

Kritizovala poměry na právnické fakultě v Plzni

Podílela se mimo jiné na vypracování zákona, který posílil práva obětí trestných činů, dále zákona o probační a mediační službě či zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Patřila ke kritikům poměrů na plzeňské právnické fakultě, kterou někteří studenti absolvovali za podezřelých okolností. Kvůli svému kritickému vystupování byla v roce 2009 na přechodnou dobu odvolána z funkce vedoucí katedry trestního práva. V roce 2011 spolu s několika dalšími pedagogy ze školy odešla.

Lákali ji do sociální demokracie

Podle informací týdeníku Respekt z loňského září Válkovou počátkem roku 2013 oslovil Jiří Dienstbier s nabídkou spolupráce s ČSSD. Dienstbier však posléze ztratil ve straně vliv a nabídka tak vyšla do ztracena. Na kandidaturu ve sněmovních volbách za hnutí ANO Válková podle Respektu přistoupila s podmínkou, že se nebude muset stát členkou tohoto hnutí a bude si moci připravit vlastní odborný program.

V říjnových předčasných volbách kandidovala jako nezávislá na pražské kandidátce ANO. Zaujala na ní druhé místo hned za lídrem hnutí Andrejem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…