Kdo nechce německou Evropu, má prý podpořit silnější Brusel

04.07.2016 9:52

Nezačne-li Evropská komise po britském referendu jednat a urychleně řešit důležité problémy Evropské unie, musí se iniciativy chopit vlády jednotlivých členských zemí, uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro list Die Welt am Sonntag. Jeho slov si všímají už i čeští politici.

Kdo nechce německou Evropu, má prý podpořit silnější Brusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Naši euroskeptici a germanofobové typu Jana Zahradila se po brexitu dostávají do stále zoufalejší situace. Aby zabránili hlubšímu prohlubování evropské integrace, chtějí posílit roli národních států v Evropské radě (na úkor Evropské komise a Evropského parlamentu). Posílí-li ale roli národních států, nejvíce posílí postavení největší země, to znamená Německa (potažmo Francie),“ všímá si bývalý europoslanec za ČSSD Libor Rouček. To však podle něj ale nechtějí. „Jinými slovy, nechtějí-li posílit postavení Německa, měli by podpořit posílení významu Evropské komise (kde má každý stát jednoho zástupce) a Evropského parlamentu (kde je váha velkých zemí snížena jejich degresivním zastoupením). Jiné řešení v rámci EU neexistuje,“ uzavřel s tím, že je zvědav, jak toto dilema vyřeší. 

„Schäuble je pragmatický, schopný a tvrdý politik. Jeho vyjádření je třeba číst – nezačne-li EK jednat, začne jednat Berlín. Popravdě, bez Berlína Brusel nic neudělá tak či onak. Schäuble dlouhodobě buduje německy řízenou EU. Škoda, že nestojí na druhé straně. Německá Evropa je starý sen německých vládců od Bismarcka,“ sdělil exprimátor Prahy Jan Koukal.

Původní text ZDE.

Podle Schäubleho však jeho slova neznamenají snahu o oslabení Evropské komise pod vedením předsedy Jeana-Claudea Junckera. „Říkám jen tolik: My musíme být pragmatičtější a rychlejší,“ uvedl s tím, že Unie musí urychleně řešit některé zásadní problémy, aby znovu získala důvěru svých občanů. Kromě migrační krize jsou podle něj největšími výzvami, které před EU stojí, hlavně snížení nezaměstnanosti mladých lidí v některých krizí zasažených regionech, vytvoření evropského cloudu či energetické unie. Ministr financí také řekl, že není ani ta správná doba, abychom pracovali na prohloubení eurozóny. 

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) v té souvislosti zmínil také slova Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2005. Tehdy Sobotka řekl, že máme vynikající šance, abychom přijali euro kolem roku 2010. „Přijetí eura je otázka pěti nebo deseti let,“ podotkl Sobotka nyní. „Dobrá zpráva je, že přijetí eura je vždy vzdáleno minimálně 5 let od jakéhokoliv data, které stanoví Sobotka. Špatná zpráva je, že ho to euro ještě nepřešlo,“ řekl k tomu Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…