Kdo nejede na dluh, neřídí firmu efektivně. Časopis píše o úvěrech kolosu Andreje Babiše

15.09.2014 8:26

Ministr financí Andrej Babiš loni obhájil pozici jednoho z nejzadluženějších občanů Česka. Podle zjištění časopisu Týden se dluh Agrofertu za rok 2013 vyšplhal ke dvaceti pěti miliardám korun, přičemž mu banky půjčily o jednu a půl miliardy více než o rok dříve. Přes miliardu korun poslal holdingu šéfa hnutí ANO na dotacích i stát.

Kdo nejede na dluh, neřídí firmu efektivně. Časopis píše o úvěrech kolosu Andreje Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš přijel podpořit kandidáty hnutí ANO do Ostravy

V konsolidované výroční zprávě holdingu Agrofert se lze dočíst, že nejštědřejší bankou vůči ministrově firmě zůstala Komerční banka, druhé místo obsadila UniCredit Bank a bronzovou medaili obdržela Citibank. Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, je vztah bank a Babišových firem oboustraně výhodný. „Půjčuje si sice za nízké úroky, ale jde o vysoké částky,“ uvedl Týdnu s tím, že úroveň dluhu Babišova holdingu není nijak dramatická. V ekonomice se podle něj v současnosti obecně podíl dluhu zvyšuje.

Za pravdu dal Markovi i nejmenovaný analytik české makléřské firmy, která údajně zaměstnancům zakazuje Babišovo podnikání oficiálně komentovat. „Kdo nejede na dluh, neřídí firmu efektivně,“ prohlásil. 

Někteří opoziční politici nicméně poukazují na to, že není zrovna košer, když bankám dluží tak vysoké částky zrovna firma šéfa státní kasy. „Hrozí ohromná korupce a nikdo si jí ani nevšimne,“ bije na poplach exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Žádný manažer podle něho nepůjde do střetu s ministrem financí a nebude možné ani zjistit, zda třeba úvěrové smlouvy pro Agrofert nebyly vylepšeny za nějakou protislužbu, protože podléhají bankovnímu tajemství.

Více krav, více dotací aneb více státních dotací

Z výroční zprávy Agrefortu podle Týdnu rovněž vyplývá, že ještě před Babišovým vládním angažmá poslal stát Agrofertu celkem přes miliardu korun na provozních a investičních dotacích. O sto sedmdesát milionů více než v roce 2012. „Provozní dotace nárokujeme stejně jako všichni ostatní zemědělci v ČR. Vždy na jednotku – na krávu, hektar a podobně. Jejich celková výše vzrostla jen proto, že skupina expanduje, že meziročně obhospodařujeme větší zemědělskou plochu a chováme více zvířat,“ objasňoval navýšení dotací Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…