Kdo není pro kvóty, je proti solidaritě. Tak to prý dnes bylo postaveno v Bruselu. V lednu se prý budeme bavit o 300 tisících běženců

22.09.2015 23:19

V bruselských kuloárech uznali, že máme pravdu. Ale západní politici potřebovali mít pro západní média nějakou politickou deklaraci, i když je prázdná a nic neřeší, řekl v úterních Událostech, komentářích slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Kdo není pro kvóty, je proti solidaritě. Tak to prý dnes bylo postaveno v Bruselu. V lednu se prý budeme bavit o 300 tisících běženců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

V úvodu pořadu zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal uvedl, že na adresu ČR moc kritiky nebylo, spíše na adresu Slovenska za to, že deklarovalo, že se kvótám nepodřídí. Za to prý ale Slovensku hrozí žaloba a pokuty ze strany EU.

Vostal pak upřesnil, že podle dnešního rozhodnutí ministrů vnitra EU, v němž bylo Česko přehlasováno, bude muset ČR převzít přes tři stovky uprchlíků z Itálie a 1 215 z Řecka.

Polsko změnilo postoj kvůli image?

Zpravodaj ČT v Polsku Josef Pazderka se pak snažil vysvětlit překvapivý obrat našich severních sousedů v postoji ke kvótám. Polsko prý hrálo o víc, je považováno za lídra východní Evropy, proto si to asi vyhodnotilo jinak než my. Polští představitelé tvrdili, že byly zohledněny jejich požadavky, hlavně výsostné právo uprchlíky nepřijmout, pokud je Polsko vyhodnotí jako bezpečnostní hrozbu. „Dnešní změna postoje zřejmě byla motivována změnou image Polska navenek,“ myslí si Pazderka. Zda Poláci tento postoj ocení v říjnových volbách, se prý uvidí.

Ministr vnitra Milan Chovanec k tomu dodal, že na jednání dnes převládl duch, že kdo není pro kvóty, je proti solidaritě. Postoj Polska je pro něj překvapením. „Jestli změnili názor kvůli dlouhému separátnímu jednání s Německem, se uvidí,“ podotkl.

EU investovala stamiliony eur do řeckého azylového systému. Ten je ale v troskách

Poukázal na to, že v minulosti kvóty už byly, měli se redistribuovat uprchlíci z Malty, to ale selhalo. „Obávám se a rád bych se pletl, že do čtyř měsíců se ukáže, že ten systém není funkční,“ dodal Chovanec a upozornil, že EU investovala 420 milionů euro do řeckého azylového systému, který je přitom v troskách.

Myslí si též, že nebude ani reálné, aby Itálie a Řecko migranty dopravily do zemí, kam mají být redislokovány.

Poukázal na to, že z bezpečné země Kosovo odešlo loni 50 tisíc lidí do Německa, to jich bylo schopné vrátit zpět jen 10 tisíc.

Na cestu do Evropy je v Turecku nachystáno 800 000 lidí. Dnešní rozhodnutí o kvótách je povzbudí

Varoval, že podle Frontexu je v tureckých uprchlických táborech na cestu do Evropy připraveno 800 tisíc lidí. A dnes odsouhlasené kvóty je mohou k cestě do Evropy povzbudit. „Čas ukáže, že jsme měli pravdu. Udělali jsme jen prázdnou proklamaci pro západní média, která se nenaplní,“ dodal.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák s Chovancem souhlasil v tom, že ohledně dnes přijatého usnesení unijních ministrů vnitra jde o prázdnou deklaraci, která nic neřeší. „V lednu se bude mluvit o 300 000 uprchlících,“ varoval. Poukázal na to, že usnesení nebylo provázáno žádným technickým návrhem, jak jej realizovat. „Naše argumenty nebyly vyvráceny, v kuloárech bylo uznáno, že máme pravdu, ale bylo řečeno, že oni potřebují politickou deklaraci,“ svěřil se Kaliňák.

A zopakoval, že Slovensko nemůže být násilím donuceno k něčemu, s čím nesouhlasí.


 

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…