Kdo platil Majdan? Huml z ČSSD o tom, co česká média stran Ukrajiny raději tají

13.06.2014 17:14

Poslanec za ČSSD Stanislav Huml se na sociálních sítích ve věci Ukrajiny vyjadřuje velmi ostře proti politice Západu. V rozhovoru pro server iDnes.cz vysvětluje, co ho k tomu vede. A jedním dechem kritizuje česká média za údajně příliš jednostranné zpravodajství o ukrajinské krizi. I kvůli němu prý vyhledává i alternativní zdroje informací.

Kdo platil Majdan? Huml z ČSSD o tom, co česká média stran Ukrajiny raději tají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Současné ukrajinské vládě poslanec Huml nevěří. „Ve vládě jsou zástupci strany Svoboda, bezpečnostní složky včetně takzvané Národní gardy ovládá nacionalistická strana Pravý sektor. Po událostech v Oděse jsem přestal pochybovat o motivaci uzavření hranic mezi Ukrajinou a Krymem, kdyby uzavřené nebyly, stalo se tam totéž. Pomoc stálé a legální posádky na Krymu zabránila příchodu chaosu. Hluboce lituji obyčejné Ukrajince, zejména v oblastech, kde už není nic, jen chaos, bezpráví a utrpení. Dělostřelecké granáty, střílející vrtulníky, migy. Vzpomeňte, jak Evropa odmítala komunikovat s podobným, i když proti Pravému sektoru velmi umírněným, hnutím v Rakousku. Co se změnilo?“ ptá se zákonodárce.

V čí prospěch se to děje?

Ukrajinská armáda dnes zabíjí vlastní lidi. Česká média přitom podle Humla podávají příliš jednostranný pohled na věc, i když je internet plný videí, která prokazují, jak bestiálně se chovají stoupenci Pravého sektoru. A nenávistné hlasy zaznívají i z vysokých pater ukrajinské politiky. Poslanec připomíná např. slova někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenko, která se velmi ostře stavěla vůči Rusku. Na východě Ukrajiny se přitom Rusko těší respektu. Lidé ještě nezapomněli, že je jejich bratři osvobodili od fašistů. A teď se bojí jejich návratu.

Stejně tak se česká média příliš nezabývají otázkou, kdo má zájem na změně poměrů na Ukrajině. Němečtí žurnalisté naproti tomu pátrali po tom, kdo platil Majdan. „Doufám, že neočekáváte, že vám ti, co potřebovali vyměnit Janukovyče za Porošenka, pošlou výpisy z účtů,“ poznamenává k tomu zákonodárce za ČSSD.

Nelíbí se mu ani to, že česká média ve spojitosti s ruským obsazením Krymu nepřipomínají Kosovo. Mezinárodní právo tedy porušilo jak Rusko, tak Západ. Říkat něco jiného považuje Huml za pokrytecké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…