Kdo popotáhl Martina Konvičku? Zde je odpověď

25.11.2015 10:17

Trestní stíhání šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky bylo zahájeno na podnět státní zástupkyně z Jablonce nad Nisou Věry Novákové. Ta není ve světě žalobců rozhodně neznámou osobou a v minulosti vstoupila ve známost i na širší veřejnosti.

Kdo popotáhl Martina Konvičku? Zde je odpověď
Foto: Václav Fiala
Popisek: Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička (vlevo) a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

Informaci přinesl server Aktuálně.cz a samotná Nováková mu ji potvrdila. „Na základě poznatků získaných od svých přátel jsem sepsala záznam o podezření ze spáchání trestných činů, jichž se mohl dopustit Martin Konvička,“ sdělila. Následně začali docenta Konvičku stíhat policisté pod dozorem státních zástupců z Českých Budějovic, kde Konvička žije a přednáší na Jihočeské Univerzitě.

Státní zástupkyně Věra Nováková z Okresního státního zastupitelství v Jablonci nad Nisou přitom vstoupila ve známost již v minulosti. V roce 2010 například zorganizovala protest státních zástupců proti Renatě Vesecké.

Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tenkrát odvolal Veseckou z pozice Nejvyšší státní zástupkyně. Při té příležitosti zmínil, že by se mohla vrátit do pozice šéfky krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, kde působila před odchodem do čela všech státních zástupců. Nováková tehdy napsala Pospíšilovi ostrý dopis a zorganizovala mezi státními zástupci petici, aby Vesecká na státním zastupitelství nadále nepůsobila.

„Podle našeho názoru je nepřijatelné její následné jmenování do jakékoli vedoucí funkce v soustavě státního zastupitelství,“ psala tehdy. Vesecká prý ztratila respekt státních zástupců i veřejnosti, zejména tím, že odvolala Ivo Ištvana z čela olomouckého vrchního státního zastupitelství, a rovněž svým vystupováním v „kauze Čunek“. Zároveň Pospíšilovi pohrozila, že „mladí“ státní zástupci mají již všeho dost, a setrvání Vesecké pro ně může být poslední kapkou. Po nátlaku státních zástupců Pospíšil ustoupil, Vesecká řady návladních úplně opustila.

V roce 2011 pak o Věře Novákové psal týdeník Respekt v článku o mladých státních zástupcích, kteří se staví proti dosavadním mafiánským praktikám na zastupitelství.

V roce 2012 pak o sobě v rozhovoru pro server epravo.cz prozradila, že vždy toužila napravovat křivdy tohoto světa, a vyznala se, že jejím velkým vzorem je Lenka Bradáčová. V roce 2013 se pak vyslovila pro „větší občanskou angažovanost“ státních zástupců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…