Kdo prozradil identitu zpravodaje Psíka? To byste fakt neuhodli

25.02.2016 14:47

Informaci o tom, že jeden z Čechů unesených v Libanonu Martin Psík je příslušníkem armádní tajné služby, bylo možné zjistit z webu ministerstva obrany. Na stránkách je jeho jméno, služební zařazení i fotka, uvedl dnes server Neovlivní.cz. Psík byl jedním z pětice českých občanů, která se na začátku února zhruba po půlročním zajetí vrátila z Libanonu.

Kdo prozradil identitu zpravodaje Psíka? To byste fakt neuhodli
Foto: Repro web VZ
Popisek: Vojenské zpravodajství

Fotografie pochází podle serveru z května 2010, kdy tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek v rámci inspekční cesty navštívil český vojenský kontingent v Afghánistánu. U jedné z fotografií je i popisek, který Psíka identifikuje jako zpravodajského důstojníka kontingentu a nadporučíka.

Pětice Čechů podle informací některých médií padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla údajně dostat z ČR svého pracovníka Alího Fajáda. Ten byl držen v pankrácké věznici a o jeho vydání žádaly Spojené státy. Prostředník měl nabízet informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco civilní rozvědka nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu Psíka, uváděla média.

O tom, že Česko Fajáda do USA nevydá, rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Spolu s Fajádem nebyl do USA vydán ani Chálid Marabí, naopak Pelikán dnes povolil vydání třetího ze zadržených Faouziho Jabera. V USA mu hrozí až doživotí.

Po středečním jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství nechtěl šéf komise Bohuslav Chalupa (ANO) sdělit, zda byl Psík do Libanonu vyslán, nebo ne. Řekl jen, že tam nebyl jako utajený agent. Fakt, že podmínkou propuštění zajatých Čechů byl návrat Fajáda do Libanonu, připustil dříve ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…