Kdo rozbil Sovětský svaz: Mezi Gorbačovem a Kravčukem se odehrála ostrá přestřelka

23.08.2016 17:15

První prezident SSSR a první prezident Ukrajiny se nemohou shodnout na tom, kdo stál za rozpadem Sovětského svazu. Někdejší prezident Ukrajiny Leonid Kravčuk na tiskové konferenci prohlásil, že právě Ukrajina v roce 1991 zapříčinila pád Sovětského svazu. Na to nedlouho poté musel zareagovat Michail Gorbačov, informuje server NSN.

Kdo rozbil Sovětský svaz: Mezi Gorbačovem a Kravčukem se odehrála ostrá přestřelka
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Tisková konference byla uspořádána v očekávání oslav Dne nezávislosti Ukrajiny. Vystoupil na ní první prezident nezávislé Ukrajiny Leonid Kravčuk. Jeho slova se brzy začala ozývat i v Rusku, což vyvolalo negativní reakci ze strany prvního a posledního prezidenta SSSR Michaila Gorbačova.

Kravčuk prohlásil, že právě Ukrajina se v roce 1991 zasloužila o pád Sovětského svazu – „posledního, nejstrašnějšího impéria“.

Michail Gorbačov v rozhovoru pro NSN v odpovědi prohlásil, že to, co Kravčuk řekl, je „naprostý nesmysl“.

„Největší odpovědnost za pád Sovětského svazu nese Jelcin a celá jeho skupina,“ uvedl v odpovědi Gorbačov. Podle bývalého prezidenta SSSR Kravčuk již zjevně „stárne“, což se promítá i na jeho veřejných prohlášeních.

„Nevím, možná s věkem se Leonid Kravčuk dobral k takovému názoru. Já sám občas cítím, jak se můj věk podepisuje na stavu mé mysli,“ uvedl Gorbačov.

Na to zas nemohl nereagovat Kravčuk a sám poskytl rozhovor NSN.

„Nehodlám se nechat unášet emocemi, přece jen je Michail Gorbačov o něco starší, než jsem já,“ zmínil. Na to, kdo je zodpovědný za pád Sovětského svazu, je velice těžké odpovědět. Chtěl bych jen zdůraznit, že příčinu lze hledat ve stavu Sovětského svazu samotného,“ dodal.

Kravčuk také nezapomněl doplnit, že za všechno lze vinit Gorbačova.

„On začal perestrojku, ale ten proces neřídil, vymklo se mu to z rukou. Proto mezi lidmi vznikl takový odpor k SSSR. Začaly se tvořit fronty dokonce i na vodku, lidé si toto vše pamatují. Nelze ovšem říci, že by dnes bylo o mnoho lépe,“ uvedl.

„S Gorbačovem jsem se po rozpadu často stýkal; řešili jsme vznik sociálně-demokratických stran v Rusku i na Ukrajině. Potom jsme se už přestali vídat, nikdy jsme nehovořili na téma Sovětského svazu, vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou, nic takového neproběhlo,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …