Kdo se postaví Le Penové? Ve Francii pokračuje prezidentské klání

27.11.2016 7:42

Po neděli bude definitivně jasné, kdo se stane prezidentským kandidátem pravicových a středových voličů. Z prvního kola primárek minulý týden postoupili bývalí francouzští premiéři Francois Fillon a Alain Juppé. V dnešním druhém kole má blíž k vítězství Fillon, jenž se netají tím, že by rád zlepšil vztahy s Ruskem. Podle průzkumů se vítěz dnešního klání utká o prezidentský post v přímé volbě s krajní pravicovou političkou Marine Le Penovou.

Kdo se postaví Le Penové? Ve Francii pokračuje prezidentské klání
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Agentura Reuters informuje o tom, že se dnes ve Francii uskuteční druhé kolo pravicových primárek. Z prvního kola minulou neděli postoupili francouzští expremiéři Francois Fillon a Alain Juppé. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy, jenž byl považován za jednoho z možných favoritů voleb, skončil po prvním kole překvapivě až třetí a už je jasné, že se teď francouzským prezidentem znovu nestane. Porážku uznal a pro druhé kolo podpořil Francoise Fillona. Ten první kolo vyhrál.

Francouzi dostanou možnost rozhodnout o prezidentském kandidátovi ve více než deseti tisících volebních místnostech po celé Francii. Otevřou se v osm hodin a hlas v nich bude možné odevzdat až do sedmé hodiny večerní. První průběžné výsledky by mohly být známy přibližně v devět hodin večer. Průzkumy předpovídají, že se vítěz dnešního klání utká v květnu 2017 s kandidátkou krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde.

Prozatím není jasné, kdo bude prezidentským kandidátem francouzské levice. Současný prezident Francois Hollande je poměrně neoblíbený, jelikož se mu po celé volební období příliš nedařilo bojovat s nezaměstnaností. Fillon, Juppé i Le Penová slibují, že s nezaměstnaností zatočí. V předvolební kampani padají slova o reformách a nezbytných škrtech v rozpočtu.

„Reformy by neměly lidi trestat, měly by jim poskytnout naději,“ prohlásil ve čtvrteční televizní debatě Juppé. Sledovalo ji osm milionů diváků a podle průzkumů ji vyhrál Fillon. Ten slibuje snížení daní firmám, aby se nebály zaměstnat další lidi. Pak má následovat snížení daně z příjmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…