Kdo se v tom má vyznat? Po dvou průzkumech, které dopadly stejně, přišel třetí, který tvrdí, že drtivě vede...

09.04.2015 13:28

Pokud by se na konci března konaly volby do Poslanecké sněmovny, jasně by uspělo hnutí ANO s 30,3 % hlasů, následované s větším odstupem sociální demokracií (18,7 %) a KSČM (14,6 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí agentury STEM. Ohledně preferencí pro Babišovo hnutí vychází tento průzkum výrazně odlišně od jiných dvou průzkumů, zveřejněných dnes a včera.

Kdo se v tom má vyznat? Po dvou průzkumech, které dopadly stejně, přišel třetí, který tvrdí, že drtivě vede...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

TOP 09 by získala 10,5 % hlasů, ODS 6,3 % a lidovci 7,7 %. Vládní koalice by oproti minulému výzkumu ztratila devět mandátů, i tak by ale měla ve sněmovně pohodlnou ústavní většinu 138 hlasů. Ústavní většinu by ovšem měla pouze dvoustranná koalice ANO a ČSSD.

Ochota účastnit se voleb je u sociálních demokratů slabší

Podle autorů výzkumu výsledky ukazují na stabilní postavení hnutí ANO na čele žebříčku preferencí. Stabilní podporu má i ČSSD. „Intenzita vazby ke straně a ochota zúčastnit se voleb je však u sociálních demokratů slabší,“ podotýká tisková zpráva agentury STEM. Připomíná, že průzkum probíhal těsně před průjezdem amerického konvoje. Tomu prý odpovídá aktivizace stoupenců KSČM na jedné straně a stoupenců TOP 09 na straně druhé.

Výzkum probíhal ve dnech 17. – 27. března 2015, dotázáno bylo 1089 osob starších 18 let. Statistická chyba se pohybuje kolem ± 2 procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentních bodů. Výzkum byl placen výhradně z prostředků STEM. (Celý průzkum ZDE)

SANEP přiznává Babišovu hnutí výrazně nižší preference

Výsledky agentury STEM se výrazně liší od dnes zveřejněného průzkumu výzkumníků firmy SANEP. Podle jeho výsledků se volební preference ANO pohybují pouze kolem 22,9 %, větší preference vycházejí sociálním demokratům: 23,2 %. U dalších stran se agentuře SANEP výsledky už tak moc neliší: KSČM 14,7 %, TOP 09 10,1 %, ODS 8,3 % a KDU-ČSL 7,2 %. Pokud by proběhly volby podle výsledků agentury SANEP, koalici by mohly utvořit také ČSSD a ANO, měla by ale prostou většinu 107 mandátů. Současná koalice by pak měla ústavní většinu 124 mandátů. (Celý průzkum ZDE)

O snižování rozestupu volebních preferencí mezi ČSSD a hnutím ANO svědčí i včera zveřejněný průzkum společnosti Median. Podle výsledků výzkumu by obě strany dostaly shodně 21,5 % hlasů. „Může jít o náhodnou oscilaci modelu, ale také reakce na dílčí události – v únoru bylo díky medializaci blížícího se a probíhajícího kongresu ve středu zájmu ANO, v posledním měsíci naopak posílilo jednotný obraz ČSSD zvolení Bohuslava Sobotky a jím navržených místopředsedů, a ANO se stalo nositelem některých sporně vnímaných opatření a kauz,“ uvedl k tomu pro Novinky.cz Daniel Prokop z Medianu. Kvůli menšímu volebnímu jádru pevných voličů může podle něj ANO více poškozovat pokles ochoty dotazovaných účastnit se hypotetických voleb.

Komunistům přisoudil volební model Medianu 15 procent, TOP 09 10,5 procenta, občanským demokratům 8 procent a lidovcům 6 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…