Kdo šéfuje policejním pyrotechnikům? Tomu neuvěříte

25.04.2015 12:03

Policejním pyrotechnikům šéfují lidé, kteří nemají v oboru vzdělání ani praxi. Jejich ředitel Michal Dlouhý je v odborných kruzích znám především jako znalec policejní historie či autor knih o četnících. Podílel se také na seriálu Četnické humoresky. Informuje o tom server Lidovky.cz s tím, že Dlouhého náměstek Miloslav Žán kromě práce na policejním prezidiu sedm let šéfoval odboru Útvaru speciálních činností služby kriminální policie a vyšetřování. Je také odborníkem na ochranu svědků. Ani jeden z nich nemá žádnou pyrotechnickou praxi.

Kdo šéfuje policejním pyrotechnikům? Tomu neuvěříte
Foto: HZS Zlínského kraje
Popisek: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad

Podle serveru je kvůli tomu, že vedení policejních pyrotechniků nemá odpovídající vzdělání ani praxi, terčem kritiky odborné veřejnosti. Dlouhý si prý z toho moc nedělá, jeho místo je totiž podle něj manažerské.

Absenci vzdělání Dlouhého s Žánem potvrdilo i policejní prezidium. Za oba se ale postavilo. „V minulosti nepůsobili jako pyrotechnici, což však není nezbytný předpoklad pro výkon jimi zastávaných manažerských funkcí,“ řekl serveru mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Skutečnost je prý ale podle lidí obeznámených se situací poněkud odlišná. „Tvrdí o sobě, že jsou pyrotechnici, jezdí na zahraniční cesty. Ale za dobu, co jsou ve vedení služby, nebyl ani náznak snahy doplnit si pyrotechnické vzdělání,“ řekl serveru jeden z nich pod podmínkou anonymity. Kvůli novému vedení podle něj odešly desítky zkušených pyrotechniků.

Policejní pyrotechnici se prý potýkají s odchodem zkušených odborníků

Server připomíná, že Dlouhý vede pyrotechniky od roku 2011, Žán ke službě nastoupil jako náměstek ředitele o rok dříve, tehdy tam pracoval jako vedoucí odboru.

I když to policejní prezidium popírá, pyrotechnická služba podle informací serveru zároveň čelí odlivu zkušených odborníků, po nástupu nového vedení jich údajně odešly desítky.

Mezi nejkřiklavější má patřit případ znalce Bohumila Mareše. Jeden z největších odborníků v Česku nyní slouží jako pochůzkář v centru Prahy, kde dohlíží na bezdomovce a chytá kapsáře. Kariéru pyrotechnika musel podle svých slov po 20 letech nedobrovolně ukončit poté, co kritizoval neodbornost a chování vedení v čele s Dlouhým.

Celý text je ZDE

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…