Kdo šetří, ten prohraje, do války s Putinem musíme investovat, burcuje Karel Schwarzenberg. A pochválil se za to, co řekl o odsunu

06.04.2015 17:47

Karel Schwarzenberg nelituje toho, že v kampani před prezidentskými volbami kritizoval poválečný odsun německého obyvatelstva z českých zemí. Předseda TOP 09 to uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Schwarzenberg také vysvětloval, proč některé evropské státy nechtějí Rusko příliš kritizovat a chtějí s ním naopak spolupracovat. V českých dějinách 17. století našel poučení pro současnost a vysvětlil svůj názor na to, zda se Andreji Babišovi podaří ovládnout Českou televizi.

Kdo šetří, ten prohraje, do války s Putinem musíme investovat, burcuje Karel Schwarzenberg. A pochválil se za to, co řekl o odsunu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Na otázku, proč se k Rusku staví vstřícně například Rakousko, Schwarzenberg, který má kromě českého také rakouské občanství, uvedl, že Rakousko představuje specifický problém. „To je neutrální země a na té neutralitě velice vydělávala: byla to nejprve neutralita vůči Sovětskému svazu, posléze Rusku nebo Íránu. Prostě Rakousko je odhodláno ze svého statutu těžit a domluvit se i s Putinem,“ uvedl šéf TOP 09 s tím, že rakouský případ se liší od zbytku střední Evropy.

Ostatní středoevropské státy jsou prý v poněkud složitější situaci. Za jejich postoji jsou prý čistě sobecké cíle dotyčných šéfů vlád. „Vezměme třeba pana Orbána v Maďarsku, který byl ještě před 26 lety plamenným řečníkem na pohřbu Imre Nagyho a nyní vítá pana Putina v Budapešti. Orbán vyrostl za vlády komunistické strany, má pro Rusko pochopení a toto spojení je podle něj pro Maďarsko hospodářsky výhodné,“ řekl Schwarzenberg.

Naznačil, že slovenský premiér Robert Fico dělá ve vztahu k Rusku velmi podobnou politiku jako Orbán. „A když vidím pana Fica, tak se mohu ptát: Proč se vlastně Slováci a Maďaři rozdělili, když dnes dělají stejnou politiku?“ podotkl Schwarzenberg s tím, že i ČR se někdy chová podobně „v domnění, že na spojenectví s Ruskem bychom mohli vydělat“.

Chceme-li vyhrát, musíme peníze obětovat

Na otázku, zda za současným postojem Západu ke konfliktu na Ukrajině není i to, že nemá tolik peněz, aby mohl současně čelit i konfliktu s Islámským státem, uvedl, že si musíme uvědomit, že Rusko nevede válku s Ukrajinou, ale s celou Evropou. „Chceme-li vyhrát, musíme na to peníze obětovat. Měli bychom se z českých dějin poučit: když se šetří, prohraje se. Kdyby čeští stavové, kteří byli velice bohatí, v roce 1619 investovali do armády, neprohráli by o rok později bídně na Bílé hoře. Pak se divili a ztratili všechno,“ prohlásil Schwarzenberg.

Na Kreml se s obdivem dívají lidé, jejichž dědečkové obdivovali jiného vůdce

Rozhovor se také dotkl toho, zda dnešní stav nesignalizuje spíše konec demokracie a nástup autoritativních režimů. „Nesmiřuje se Evropa i s tím, že se jí zdá pro hospodářský úspěch autoritativní režim prospěšnější?“ ptal se novinář Karel Hvížďala předsedy TOP 09. „Někteří lidé se k tomu kloní, jako například paní Le Penová ve Francii, podobné lidi najdeme v Rakousku, v Maďarsku. Je spousta hnutí v Evropě, která se s obdivem dívají na Kreml. Jsou to často lidé, jejichž dědečkové obdivovali jiného vůdce. Ten sklon existoval vždycky,“ připustil autoritativní tendence v Evropě Schwarzenberg.

Celý rozhovor najdete ZDE

Babiš nemá šanci ovládnout ČT

Na otázku, zda se Andreji Babišovi podaří ovládnout Českou televizi, jako se to podařilo Viktoru Orbánovi v Maďarsku, Schwarzenberg přiznal, že o to se Babiš nyní „očividně snaží“. Prý ale nemá šanci, protože sociální demokraté a lidovci jsou proti. „Ale jak to dopadne, uvidíme až po příštích volbách,“ dodal.

Svého výroku o odsunu Němců nelituji. A řekl bych jej znovu

Hvížďala Schwarzenbergovi připomněl, že se hodně spekulovalo o tom, že jeho velkou chybou bylo, že v kampani před prezidentskými volbami prohlásil, že z dnešního hlediska odsun Němců by byl kvalifikován jako porušení lidských práv. Politik nicméně odpověděl, že svého výroku nelituje a že by jej řekl znovu, protože to prý „rozrušilo jedno české tabu“. „Do té doby se nesmělo říkat, že zločin je zločin, a já jsem to řekl. Když se podíváte zpět, zjistíte, že výsledek to mělo. … A nakonec to vedlo k tomu, že tehdejší premiér Nečas jel do Mnichova a podařilo se tam konečně narovnat vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem. Byl nejvyšší čas, aby se to udělalo. To je docela dobrý výsledek,“ pochvaloval si Schwarzenberg.

Potvrdil také svůj dřívější výrok pro média, že chce v politice „za pár let“ skončit. „Máme ve straně dva tři možné nástupce, a až bude alespoň jeden zcela řádně připraven, odejdu. Už si to taky budu moci dovolit, protože již o stranu nemám obavy. Je stabilizovaná, to už není jako před několika lety,“ dodal.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…