Kdo uvidí Bělobrádkovi do hlavy, dostane metál, říká se prý na vládě

19.04.2014 8:19

Šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek zamotává hlavu jak ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), tak prezidentu republiky Miloš Zemanovi v otázce jmenování velvyslanců. Český šéf diplomacie navíc stále na úřadu nemá lidoveckého náměstka, se kterým by mohl komunikovat jako se „styčným důstojníkem“. O nedorozumění v koalici informují sobotní Lidové noviny.

Kdo uvidí Bělobrádkovi do hlavy, dostane metál, říká se prý na vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Již minulý týden měla vláda Bohuslava Sobotky schválit seznam nových velvyslanců. Na žádost předsedy lidovců Pavla Bělobrádka bylo ale rozhodnutí odloženo s tím, že si chce Bělobrádek celou věc ještě prostudovat. O týden později seznam prošel bez toho, aby se Bělobrádek jakkoli vyjadřoval, nevznesl ani žádné požadavky za KDU-ČSL. Spekuluje se přitom, že by mohl hrát o post velvyslance v Německu pro Tomáše Jana Podivínského (KDU-ČSL), jenž býval ministrem životního prostředí v prezidentské vládě Jiřího Rusnoka.

Lidovecké hledání

Tímto svým krokem znejistěl jak ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který navrhuje jména příštích velvyslanců, tak prezidenta Miloše Zemana, který je schvaluje. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navíc pořád nemá ve svém resortu náměstka za KDU-ČSL. Lidovci zatím nikoho nenavrhli, ačkoli vláda existuje už poměrně dlouhou dobu. I tady se ale objevily spekulace. Náměstkem by se mohl stát např. současný lídr pro eurovolby Pavel Svoboda (KDU-ČSL), pokud by neuspěl ve volebním souboji. Pokud uspěje, lidovci mohou hledat jiné nominanty.

Předseda lidovců se ale k žádným spekulacím prozatím nechce vyjadřovat. „Z Úřadu vlády a vedení Černínského paláce se proto stále častěji ozývají komentáře, že ,debata s Bělobrádkem není jednoduchá' a ,kdo mu uvidí do hlavy, dostane metál',“ píše deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…