Kdo velel v delegaci do Číny, Zeman nebo Kellner? Publicista Žák píše o přešlapech, které cestu provázely

01.11.2014 17:56

Publicista Václav Žák se v komentáři pro ČRo PLUS vrátil k prezidentské návštěvě Číny. Podle jeho názoru je v pořádku, když si novináři všímají cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, ale měli by si prý všímat jiných věcí, než je návrat Zemana do vlasti letadlem soukromé společnosti PPF. Je tu totiž mnohem závažnější okolnost.

Kdo velel v delegaci do Číny, Zeman nebo Kellner? Publicista Žák píše o přešlapech, které cestu provázely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s chotí

Od pravicové opozice sklidil prezident Zeman kritiku za své vystupování v Čínské lidové republice. Prohlásil například, že se chce poučit o tom, jak se konsoliduje společnost. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v této souvislosti připomněl, že se čínská společnost pod taktovkou komunistů konsolidovala dosti krvavě. Žák k tomu dodal, že Zeman urazil obyvatele Tchaj-wanu. A dělal to možná proto, aby napomohl Petru Kellnerovi k obchodním úspěchům v Číně.

Prezident se totiž podle Žáka dopustil i toho přešlapu, že se miliardář Petr Kellner začlenil i do jeho oficiální delegace, která se zúčastňovala oficiálních státních aktů. A to je zásadně nepřijatelné. Podnikatelé nemají v jistých chvílích po boku prezidenta co dělat.

„Když uvážíme, že prezident bez konzultace s vládou hovořil o tom, že se Česká republika bude zasazovat o bezvízový styk pro Číňany, což patří do výlučné kompetence Evropské unie, že mluvil o brzkém sjednocení Tchaj-wanu s kontinentální Čínou a nezmínil se slovem o Hongkongu, skoro to vypadá, že jeho agendu nestanovila vláda, ale byznys, který se chtěl zalichotit hostitelské zemi. Kdo byl tedy na tom státním aktu hlavní a kdo vedlejší figurou? Představitel PPF, nebo prezident?“ klade si otázku autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…