Kdo vydělá na zvýšení mezd zaměstnanců Českých drah? Získali jsme velmi pozoruhodné informace

13.12.2016 17:41

Odborové sdružení železničářů požaduje růst mezd pro zaměstnance Českých drah o pět procent. Jak se zdá, vydělají však nejen zaměstnanci, ale také sociální fond, který sdružení spravuje. ParlamentníListy.cz přinášejí informace, které tato slova podtrhnou.

Kdo vydělá na zvýšení mezd zaměstnanců Českých drah? Získali jsme velmi pozoruhodné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD

Sociální fond Českých drah financují přímo České dráhy a spravuje ho Odborové sdružení železničářů, které funguje pod zavedenou zkratkou OSŽ. Zcela běžně se do podobných sociálních fondů posílají peníze na základě hospodářského výsledku společnosti. To ale neplatí v tomto případě. Peníze jdou do fondu i ve chvíli, kdy ČD hospodaří se ztrátou. Podle zákona o Českých drahách totiž musí společnost vyplácet do fondu odvody ve výši dvou procent celkového objemu zúčtovaných mezd a náhrad.

Co to znamená? Že v případě zvýšení mezd automaticky narostou také odvody. K čemu takový sociální fond slouží? Zákonná úprava říká, že se používá ve prospěch zaměstnanců k zabezpečení kulturních, sociálních a dalších potřeb. Pro ČD však jde o další nákladovou položku, která navyšuje ztrátu společnosti.

Peníze, které fond získá, mají na starost samotní odboráři. A většina z nich je údajně využívána zejména přes společnost ČD Travel. Ta pak drtivou část prostředků utratí ve společnostech, které spravuje akciová společnost Pacifik, jejímž jediným akcionářem je opět OSŽ. Jde tak v podstatě o uzavřené financování peněz.

Společnost Pacifik poté spravuje plně rekreační objekty, kterými jsou v tomto případě Penzion Pacifik Ramzové a Dům Bohemika v Praze. Pro OSŽ měla dále spravovat například Hotel Ostrý, Hotel Lesní chata, Hotel Oddech v Krkonoších nebo hotelový dům v Řecku. Na správu některých nemovitostí si však společnost evidentně najala subdodavatelské firmy. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz jde například o společnosti REMIMI, H s.r.o. nebo Hotely Horáková. Proč si firma najala subdodavatelské subjekty, zatím nevíme. Obeslali jsme tyto subdodavatelské společnosti s dotazy, kdy nás zajímaly například výše marží. Doposud jsme však neobdrželi odpovědi.

Pacifik a.s. přitom hospodaří s každoročně narůstající ztrátou.

Záhadou je také její majetková účast v dalších společnostech. Jde například o společnost JP, která je aktuálně v likvidaci. Dále má podíl ve společnosti BOOM, s.r.o., která je v současné době v exekuci. Podrobnosti o celé kauze budeme přinášet i v následujících dnech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…