Kdo z vás to má, vtipkoval Zeman před studenty o saku z konfekce. Pak prozradil, proč haní politiky

15.04.2014 16:50

REPORTÁŽ Přeplněná aula královéhradecké univerzity čekala na příjezd prezidenta Miloše Zemana. Desítky studentů se ani nedostaly dovnitř, takový byl zájem o besedu s prezidentem během jeho prvního dne návštěvy v Královéhradeckém kraji.

Kdo z vás to má, vtipkoval Zeman před studenty o saku z konfekce. Pak prozradil, proč haní politiky
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman na Univerzitě v Hradci Králové

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Chvíli po poledni s nimi přišel v doprovodu hejtmana kraje Lubomíra France a rektora univerzity Josefa Hynka diskutovat na libovolná témata a o dotazy nebyla nouze. Studenty zajímala nejen situace na Ukrajině, ale také názor Miloše Zemana na současné politiky nebo placené vysokoškolské vzdělání.

Hned v úvodu prezident podotkl, že nejhoršími řečníky bývají ti, jež předesílají svoji řeč s tím, že budou mluvit stručně. Sám mluvil ke studentům málo přes pět minut, na zbytek času dal prostor jejich dotazům. „Nejhorší jsou ti, kdo svůj projev uvedou větou: Budu stručný. Ti zpravidla mluví dvě hodiny. Smyslem našeho setkání je ale diskuze, vaše názory a otázky,“ vysvětlil.

Prezident má plnit tři základní funkce

Podle Miloše Zemana má prezident plnit tři základní funkce. „Za prvé je to funkce takzvané krizové pojistky. Ta se zabývá situacemi, kdy například padne vláda, což se stalo v minulém roce. Jinak by prezident teoreticky mohl být za zdmi Pražského hradu, případně okopávat záhonky v zámeckém parku, nebo, což dělám já, vyjíždět mezi občany, poslouchat jejich názory a snažit se tyto názory tlumočit jak na úrovni vlády, tak na úrovni Parlamentu,“ řekl Zeman.

A pokračoval: „Je dobré také poslouchat a vystavovat se na náměstích i velmi nepříjemným dotazům. Pak je funkce třetí. Ta spočívá v tom, že podle Ústavy si povolávám jednotlivé ministry, už jsem se setkal s polovinou z nich a snažíme se řešit problémy, které spadají do kompetence prezidenta, což jsou především a nejenom otázky zahraniční a obranné politiky,“ uvedl prezident před studenty.

Zeman ukázal svůj oblek z konfekce

Dle jeho slov je třeba nemyslet si, že prezident je Bůh, neříkat mám sako z Francie, boty z Anglie, kdo z vás to má? „Tohle je mimochodem konfekce,“ ukázal na svůj oblek Zeman a pobavil tak publikum.

Nesmíme mluvit s lidmi jako papaláši

Poukázal také na skutečnost, že politici by neměli říkat lidem „obyčejní lidé“, protože nikdo z nás není obyčejný, každý z nás je něčím neobyčejný. „Musíme se snažit mluvit s lidmi nikoliv papalášským jazykem a vnímat jejich skutečné potřeby,“ sdělil Miloš Zeman. Jeho stručný proslov byl odměněn hlasitým potleskem.

Student Tomáš Martínek z Jablonce nad Nisou položil prezidentovi otázku, zda je politicky výhodné chválit ostatní politiky. „Budete se divit, ale pokud udělali něco užitečného, tak to pokládám za korektní, a dokonce za politicky vhodné. Jinak většinu politiků haním, protože si to zaslouží,“ odpověděl Miloš Zeman a vysloužil si bouřlivý potlesk.

Byl jsem šprt, přiznal Zeman

Z řad hlediště také padla otázka, jakým vysokoškolským studentem byl vlastně sám prezident Miloš Zeman. „Byl jsem šprt a vystudoval jsem s červeným diplomem. Nebylo to nic těžkého, chtělo to jen čas,“ odvětil prezident.

Přijetí eura

Alici Kučerovou, studentku pedagogiky na univerzitě zajímalo, zda je Miloš Zeman příznivcem přijetí eura a kdy. „Jsem příznivcem zavedení eura a důvodů je mnoho. Tím hlavním je, že euro je robustní měna, která odolává nákupu spekulantů. Na Slovensku je s eurem spokojeno sedmdesát procent lidí, v Rakousku také sedmdesát, v Polsku je pro zavedení jen třicet procent. U nás je to čtyři ku šesti, říkám tomu strach z neznámého,“ sdělil prezident Zeman a podotkl, že je třeba nejdříve splnit tři základní podmínky pro přijetí - stabilizace poměru koruny vůči euru, podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu a výše deficitu rozpočtu. Pak můžeme euro přijmout v horizontu pěti let.

Situace na Ukrajině

Došlo také na téma dění na Ukrajině. „Neměli by ozbrojenci, kteří obsazují policejní stanice, být považovaní za zločince?“ zaznělo z publika.

Podle prezidenta nelze každou situaci měřit stejným metrem. „Ale samozřejmě každý, kdo ozbrojený obsadí policejní stanici nebo jinou veřejnou budovu kdekoliv, je zločinec,“ odpověděl Miloš Zeman. Studenty zajímal i jeho názor na placené vysokoškolské vzdělání. S tím nesouhlasí.

Platy sester

Mezi dalšími dotazy bylo také zvýšení platů pro zdravotní sestry, které mají velkou zodpovědnost podobně jako učitelé, ale jejich mzdy tomu neodpovídají.  Prezident podotkl, že zároveň se zvýšením mezd by mělo dojít k jejich snížení třeba u politiků včetně jeho osoby. „Podle Miroslava Kalouska mají být platy zvýšené o sedmnáct procent do roku dva tisíce patnáct. Už nyní jsou nadhodnocené,“ dodal prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…