Kdyby Asad odešel, bylo by nám hůř. Další kandidát na prezidenta se postavil proti Obamovi

03.12.2015 10:18

Republikánský kandidát na prezidenta Ted Cruz tvrdí, že Spojené státy i celý svět by na tom byl lépe, kdyby u moci zůstali v Iráku, Egyptě i Libyi dnes již sesazení diktátoři. Donalda Trumpa by prý v případě svého úspěchu přizval k výstavbě plotu na hranicích s Mexikem.

Kdyby Asad odešel, bylo by nám hůř. Další kandidát na prezidenta se postavil proti Obamovi
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

„Pokud svrhnete dosavadní platný řád, země Blízkého východu uvrhnete do chaosu a fakticky předáte moc islámským teroristům, což je nejenom pro Ameriku mimořádně nebezpečné. Diktátoři v Iráku, Egyptě a Libyi sice páchali zločiny proti svým lidem, ale zároveň bránili šíření extremismu,“ uvedl Cruz v rozhovoru pro americkou tiskovou agentura Associated Press. Pokud by se Cruz stal příštím americkým prezidentem, Spojené státy by se dle jeho slov dramaticky změnily. Texaský senátor dlouhodobě kritizuje zahraniční politiku prezidenta Baracka Obamy a lídra demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonovou považuje za slabou a neschopnou.

Cruz v posledních týdnech posiluje svoji pozici mezi ostatními republikánskými kandidáty, kde mu dle včera zveřejněného průzkumu veřejného mínění patří již třetí příčka. Na čele se s přehledem stále drží multimiliardář Donald Trump, kterého podporuje 27 % voličů. Na druhé místo se dostal Marco Rubio se 17 %. Jen o procento méně potom mají shodně Ben Carson a právě Ted Cruz. Oproti minulému měsíci si značně pohoršil Carson, který byl v listopadu na 23 % a pouze jedno procento za Trumpem. Cruz v rozhovoru pro AP dále poznamenal, že Asad je nepochybně „špatný člověk“, ale odstranit jej by bylo pro americkou národní bezpečnost a zájmy mnohem horší.

Za povšimnutí stojí, že Cruzovy názory na Asada, Sýrii a arabské jaro vůbec se přesně shodují s názory Donalda Trumpa. Ten v říjnu rovněž hovořil o tom, že Asad sice představuje zlo, ale další alternativy jsou nepochybně ještě mnohem horší. Kritizoval tehdy také Obamovu administrativu za to, že podporuje údajnou syrskou opozici, o které nic neví. Shoda mezi Cruzem a Trumpem panuje také v otázce případné výstavby plotu na hranici s Mexikem. Včera dokonce otevřeně hovořil v bostonském rádiu o tom, že v případě svého úspěchu v prezidentských volbách by k výstavbě tohoto plotu přizval i realitního magnáta Trumpa, pro kterého je přitom od začátku kampaně výstavba plotu na hranicích s Mexikem jeden z klíčových bodů.

Cruz se s Trumpem shodnou na zahraniční i přistěhovalecké politice a není jistě náhoda, že na rozdíl od ostatních republikánských kandidátů Cruz na Trumpa nikdy veřejně neútočil. To se promítá i do jeho odhodlaného postoje „silného vůdce“, který je připraven postavit se čelem k terorismu a zničit Islámský stát. Ve své kampani se také více zaměřuje na národní bezpečnost v důsledku teroristických útoků v Paříži. „Hlavním úkolem prezidenta a tedy i vrchního velitele amerických ozbrojených sil je zajistit této v této zemi bezpečnost. V boji s Islámským státem zvítězíme a jako prezident bude pro mě splnění tohoto úkolu prvořadým cílem,“ zmínil Cruz a poukazoval také na nutnost vyzbrojovat kurdské povstalce. Prezidentu Obamovi také vyčetl, že nemá v boji proti Islámskému státu žádný konkrétní plán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…