Kdyby dnes žil Havel, ten by Zemanovi a oligarchům dal... Do ČT si ke vzpomínání pozvali Kocába a toto z toho vzniklo

18.12.2015 10:09

Protože na dnešní den připadá čtvrté výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla, ve vysílání veřejnoprávní televize se dnes na exprezidenta často vzpomíná. Například v ranním vysílání ČT24 zavzpomínal na okolnosti, které provázely první zvolení Václava Havla československým prezidentem, někdejší Havlův spolupracovník Michael Kocáb.

Kdyby dnes žil Havel, ten by Zemanovi a oligarchům dal... Do ČT si ke vzpomínání pozvali Kocába a toto z toho vzniklo
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

Nejprve odpovídal na otázku, jak by asi vypadal Havlův novoroční projev v roce 2016. Kocáb nejprve připustil, že v posledních letech Havlova života jeho vliv na českou společnost slábl. Asi by prý komentoval přímou volbu prezidenta. Argumentoval by významem prozápadní orientace naší země. „Asi by připomněl, že jsme čekali 50 let na svobodu a že bychom si jí měli vážit,“ přemítal Kocáb.

Asi by řekl, že svornost EU je jediná šance, jak překonat migrační krizi

Ohledně migrační krize by prý zdůraznil, že jedině svornost zemí EU je jediná šance, jak se přes tuto krizi dostat. Jistě by připomněl i utrpení uprchlíků.

Kdyby byl jen řadovým občanem, podle Kocába by Havel zřejmě ostře kritizoval prezidenta Zemana za to, že změnil orientaci zahraniční politiky směrem k Rusku a k Číně. Současné vládě by asi vyčítal její obstrukční počínání vůči EU a neschopnost poradit si s oligarchizací naší politiky.

Havel myslel, že jeho žena bude proti jeho kandidatuře. Ale mýlil se

Kocáb reagoval i na otázku, jakou roli sehrál sám Havel ve svém zvolení prezidentem v roce 1989, kdy pro něj hlasovali všichni komunističtí poslanci.

Nejprve prý v Občanském fóru převládalo mínění, aby byl zvolen československým prezidentem lídr pražského jara v roce 1968 Alexander Dubček. Když Kocáb chtěl, aby i Havel prosazoval sebe jako kandidáta na prezidenta, ten to odmítl s logickým zdůvodněním, že by nebylo vhodné, aby prosazoval sebe. Kocába Havel odkázal na svou ženu s tím, že ta bude určitě proti. Nicméně ta s Havlovou kandidaturou souhlasila.

Když pak převládlo v OF mínění, že prezidentem by měl být Havel, následovaly Havlovy osobní rozhovory s Čalfou. „A je pro mě záhadou, jak se mu podařilo domluvit, že všichni poslanci byli pro Havlovo zvolení,“ prohlásil Kocáb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…