Kdyby hloupost nadnášela, vznáší se tu jak holubičky, vzkázala poslankyně ekologickým aktivistům. Byli jsme na velmi zajímavé akci na Šumavě

27.09.2015 19:52

„Kdyby hloupost nadnášela, tak by se tady vznášeli jako holubičky!“ Tato slova legendárního doktora Štrosmajera vzkázala po procházce šumavskými lesy ekologickým aktivistům, kteří chránili kůrovce na úkor zdraví stromů, poslankyně Alena Nohavová.

Kdyby hloupost nadnášela, vznáší se tu jak holubičky, vzkázala poslankyně ekologickým aktivistům. Byli jsme na velmi zajímavé akci na Šumavě
Foto: David Hora
Popisek: Chceme zelenou Šumavu

Na dvě stovky lidí se sešly o víkendu před obecním úřadem v obci Kvilda. Chtěly tady podpořit ty, kteří bojují za záchranu šumavských lesů a šumavského zdroje vody. Organizátoři touto akcí chtěli nejen upozornit na vyschlý pramen Vltavy, což dávají za vinu uschlým stromům, které zahubil kůrovec, ale také dát najevo svůj nesouhlas s novelou zákona o ochraně přírody a krajiny.

Během shromáždění se podepisovala i petice na záchranu šumavských lesů a šumavských zdrojů vody. Jen v průběhu této akce petici podepsalo více než 600 lidí.

Katastrofa pro Šumavu?

„Duha rovná se developer šumavské zkázy.“ „Chceme zelenou Šumavu.“ S takovými a podobnými nápisy na cedulích v ruce dorazili někteří příznivci Šumavy na shromáždění v centru Kvildy. Mezi nimi stál například i senátor Tomáš Jirsa, který v ruce třímal ceduli s nápisem „ANO, ministr Brabec rozvrací Šumavu“.

„Starostové, senátoři, poslanci i občanská sdružení i já jsme dohromady přemýšleli, jak dát najevo nesouhlas s novelou zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny, kterou napsal ministr Brabec, a ruku mu vedlo hnutí Duha a těch pár vědců z Jihočeské univerzity. Ta novela zákona je katastrofou pro Šumavu,“ řekl senátor Tomáš Jirsa.

Vysvětlil, že právě proto svolalo několik poslanců, senátorů napříč politickým spektrem a samozřejmě i svaz obcí Národního parku Šumava akci před obecní úřad Kvilda. Odpůrci zákona poukazují například na to, že by podle novely měla být většina území parku ponechána přírodním dějům, což jak se už dříve vyjádřil další významný jihočeský politik Jan Zahradník, znamená, že se stane divočinou. Dodal, že Šumavě totiž tento zákon nic dobrého nepřinese. Jediný, kdo z něj bude mít radost, budou ekologičtí aktivisté. 

Proč vysychá pramen Vltavy?

Shromáždění kromě novely zákona o ochraně přírody varovalo také před vysycháním Šumavy.„Kde nejsou lesy, není voda. Vysychající pramen Vltavy je ukázkou celé situace,“ řekl senátor Jirsa.

Právě nedůslednému boji proti obrovskému množství kůrovce, který zničil v šumavském národním parku stovky, možná tisíce stromů, dávají organizátoři akce na Kvildě za vinu holé pláně s uschlými stromy. A také vysychající pramen Šumavy.

„Kůrovec je přirozenou součástí lesů. To je v pořádku. Až do okamžiku, kdy dojde k masivnímu rozmnožení,“ vysvětlil podnikatel Zdeněk Zbytek, který za „zelenou“ Šumavu bojuje už dlouho.

Bojovníci za „zelenou“ Šumavu ukazují na pramen Vltavy neboli kamennou nádrž, kam stéká voda z úbočí Černé hory. Toto místo totiž snad poprvé za svou historii vyschlo. Nad ním jako němý vykřičník stojí právě Černá hora s uschlými stromy, které zahubil kůrovec.

„Dochází k vysychání podzemních vod, které normálně zadržují zdravé stromy svými kořeny. Na tomto místě se ale po dešti nemá voda jak udržet. Kořeny stromů ji nezadrží a není tady ani ochrana před sluncem v podobě zelených korun stromů,“ dodal Zdeněk Zbytek.

Nejen jeho, ale i další zastánce šumavských lesů bez kůrovcem zničených stromů pak prý překvapil výrok mluvčího Národního parku Šumava.

„Řekl, že vlastně suché stromy spotřebují méně vody než zelené. Vždyť to je přece zvrácenost,“ říká podnikatel.

Lidé na Kvildě se bojí o vodu

„Vidíte, jak tady mizí mokřady, studánky. Máme obavy z toho, že pokud by se to stalo v dalších místech, v úsecích, kde jsou studny a veškeré zdroje pro obec, ohrozilo by to nejenom naše místní občany, ale i statisíce návštěvníků, kteří přicházejí na Kvildu,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský, jenž také nesouhlasí s novelou zákona o ochraně přírody.

Dodal, že rozhodně on ani nikdo z organizátorů této akce určitě nechce, aby se stromy nějak razantně kácely.

„Je to o tom, aby se proti kůrovci zasahovalo stejně jako dříve. Aby opravdu byla tedy jádrová zóna nějakých maximálně 25 procent kolem hranice. Ale to, co je dál, aby to byl les, kde se v té druhé zóně bude běžně zasahovat proti kůrovci a proměna lesa bude postupná. S tím, že se tam postupně budou dosazovat listnaté stromy a les se stal smíšený,“ dodal starosta.

Drsný vzkaz pro ekologické aktivisty

„Je mi z toho velice smutno. Byla jsem tady před 40 lety a pamatuji Šumavu krásně zelenou. Když jsem nyní viděla tu holinu u pramene Vltavy, tak mi bylo opravdu smutno. Takhle se v lesích hospodařit rozhodně nedá,“ řekla poslankyně Alena Nohavová.

Ta se o víkendu po shromáždění v obci Kvilda vydala přímo k pramenům Vltavy. Vyschlé místo ji šokovalo. A ekologickým aktivistům, kteří se v minulých letech přivazovali ke stromům a bojovali za práva brouka jménem kůrovec, vzkázala:

„Kdyby hloupost nadnášela, tak by se tady vznášeli jako holubičky.“

Dodala, že se jí rozhodně nelíbí, jakým způsobem se bojuje s kůrovcem.  

„Dívám se na to zdravým selským rozumem. Pokud je v lese strom nemocný, měl by se porazit a místo něho vysázet nový. Alespoň tak to dělají lidé například u nás na Třeboňsku,“ řekla poslankyně Nohavová, která s novelou zákona o ochraně přírody také nesouhlasí.

„Velice stíží jak práci lesníků, tak i život obyvatel. Je třeba ji zamítnout,“ řekla na závěr rezolutně poslankyně.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…