Kdyby můj oblíbený generál de Gaulle nepřestal kouřit... Zeman bavil Paříž a zval do jiného krásného města

09.09.2014 20:53

Během druhého dne prezidentské návštěvy Francie se Miloš Zeman setkal se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem nebo navštívil Nadaci Charlese de Gaulla, kde se potkal i se synovcem generála de Gaulla. Hned ráno ještě prezident stihl debatovat s podnikateli na česko-francouzském byznys fóru.

Kdyby můj oblíbený generál de Gaulle nepřestal kouřit... Zeman bavil Paříž a zval do jiného krásného města
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem

Při návštěvě Nadace Charlese de Gaulla prezident Zeman neopomněl zmínit, že generál de Gaulle byl vášnivý kuřák cigaret, protože je tak zachycen na řadě fotografií. Bylo mu ale namítnuto, že poté, co se dostal zpět k moci, přestal kouřit. „Možná právě proto, že přestal kouřit, v roce 1968 odešel z politiky a měl v ní zůstat,“ neodpustil si poznamenat český prezident.

Během prohlídky pracovny někdejšího francouzského státníka a generála de Gaulla se Miloš Zeman potkal i s jeho synovcem. Přímo v generálově někdejší pracovně položil prezident Zeman k jeho bustě květiny a poklonil se jeho památce.

Hlavní bod programu přišel až odpoledne, kdy byla česká hlava státu přijata v Elysejském paláci prezidentem Francouzské republiky Francoisem Hollandem. Oba státníci spolu hovořili téměř hodinu a posléze si pochvalovali současnou Zemanovu cestu, která se nese v duchu znovuobnovení blízkých česko-francouzských vztahů.

Miloš Zeman v pracovně generála Charlese de Gaulla

Návštěva českého prezidenta ve Francii je podle Francoise Hollanda důležitou událostí, protože zde hlava českého státu na takové návštěvě nebyla 11 let, přitom prý obě země hodně spojuje, a to včetně historie. Oba prezidenti se podle Hollanda dohodli na rozšíření hospodářské spolupráce. Došlo i k znovuotevření tématu dostavby jaderné elektrárny Temelín, když francouzský prezident řekl, že jejich společnost Areva je stále připravena se na tom podílet.

„Dovolil jsem si pozvat pana prezidenta Hollanda na oficiální návštěvu do České republiky, protože je, jak on sám dobře ví, Praha stejně tak krásná, jako je Paříž. Pokud jde o ekonomickou spolupráci, velmi dobře jsme si rozuměli v otázce francouzských investic v České republice. Jedním z diskutovaných projektů je TGV, tedy vysokorychlostní železnice, která v současné době končí ve Frankfurtu a my bychom velmi rádi, kdyby se ji podařilo z Frankfurtu prodloužit do Prahy a dál,“ uvedl český prezident na tiskové konferenci v Elysejském paláci.

„Samozřejmě, že vedle spolupráce na třetích trzích se zde nabízí i možnost, o které mluvil pan prezident Hollande, uspořádání rozsáhlého česko-francouzského fóra. První, asi stočlenné, proběhlo již dnes dopoledne. Co se týče mezinárodní spolupráce, naprosto se shodujeme v tom, že největším nebezpečím je mezinárodní terorismus,“ řekl dále Zeman.

O významu boje proti terorismu český prezident mluvil i v pondělí na hřbitově Pere Lachaise před pomníkem československých legionářů. „Chtěl bych připomenout, že právě v Mali francouzské a české jednotky bojují společně proti radikálním islamistům a že tak vlastně vzniká nová generace legionářů,“ srovnával tam prezident Zeman.

Obě hlavy státu ale hovořily také o kultuře a dalších tématech. „Řekl jsem panu prezidentovi, že v žádné jiné zemi nemohu odpovědně prohlásit, že se nacházím v kulturním centru Evropy, ale ve Francii to samozřejmě prohlásit mohu, a dokonce musím, protože je to pravda. Dodal bych, že ještě v době, kdy jsem byl premiérem, se stala Česká republika přidruženým členem Frankofonie, takže do této frankofonní rodiny jsme se přihlásili a věřím, že v ní budeme platným členem a že naše spolupráce na všech úrovních bude pokračovat,“ dodal český prezident v Elysejském paláci.

Do Prahy se Miloš Zeman s manželkou, která má v Paříži separátní program, vrací ve středu večer. Před tím prezident republiky zavítá do Národního shromáždění, setká se s předsedou vlády, nebo si prohlédne slavnou baziliku Sacré-Cœur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…