Kdyby se Československo nerozpadlo, Kiska mohl být i mým prezidentem, zasnil se Luboš Palata. A pak se obul do Čechů kvůli uprchlíkům

12.10.2015 19:37

Novinář Luboš Palata dostal prostor ve vysílání Českého rozhlasu. Ve svém komentáři zabrousil do historie, avšak ne zase tak vzdálené. V roce 1993 totiž došlo z jeho pohledu k zásadní chybě, kterou už nenapravíme. Československo se rozdělilo na Česko a Slovensko, a přitom to vůbec nebylo nutné.

Kdyby se Československo nerozpadlo, Kiska mohl být i mým prezidentem, zasnil se Luboš Palata. A pak se obul do Čechů kvůli uprchlíkům
Foto: wikipedia
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí 28. 10. 1918.

„Československo se rozpadnout nemělo a ani nemuselo, byl to rozvod pod falešnými záminkami, hnaný několika málo politiky a menšinou jak českého, tak slovenského národa,“ popisuje Palata a dodává, že k tomu došel až s věkem.

Když totiž došlo k samotnému rozdělení, nic necítil. A pak přišlo několik věcí, na Slovensku se ujal vlády Vladimír Mečiar, „proti níž se zdál i ten už tehdy arogantní a nafoukaný Václav Klaus vlastně noblesní figurou“. A před ním utíkali Slováci do Čech a nikomu to nevadilo. Na rozdíl od dnešních před válkou prchajících Syřanů.

„Také se nám, hlavně zpočátku, prostě vedlo lépe, než jim tam na Slovensku, a to o dost. Nikdo nám tu neunášel prezidentova syna, vládla tu plná svoboda, a to i svoboda tisku,“ vzpomíná Palata.

Celý proslov zde

Doba pokročila, všichni jsme v EU i v NATO, „ale ta mezistátní hranice tu přinejmenším na mapě je pořád, fotbal si taky hrajeme každý zvlášť“, nikdo z nás se však mistrem Evropy nestane. „A podobně jako s fotbalem je to i s politikou. Málo platné, dobrých politiků máme podobně málo jako skvělých fotbalistů,“ vysvětluje Palata a dodává, že dohromady bychom možná něco zvládli, jak ale jedou jak Česko, tak Slovensko samy na sebe „je to až na výjimky bída“.

A jako hlavní výjimku, tentokrát na slovenské straně hranic, vidí Palata slovenského prezidenta Andreje Kisku. „Jeho poslední projev z tohoto týdne k uprchlíkům byl projevem státníka, kterého tady prostě poslední roky nevidím. Státníka, který lidi uklidňuje a přesvědčuje o tom, že máme i jiné hodnoty než jsou naše vlastní sobectví, pohodlost a strach,“ míní Palata.

„Ano, kdyby bylo Československo, mohl být Andrej Kiska i naším prezidentem. Škoda jen, že některé věci nejdou vrátit zpátky. Ale československý sen je to hezký,“ uzavírá Palata svoje zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…