Kdyby se Zeman nerozhodl veřejně ponižovat Sobotku, kdyby přijal jeho demisi... Kamberský uvažuje

06.05.2017 8:01

K vládní krizi se vyjádřil v dnešním vydání Lidových novin i jejich komentátor Petr Kamberský. Zkonstatoval, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má při tom všem neštěstí vlastně kliku.

Kdyby se Zeman nerozhodl veřejně ponižovat Sobotku, kdyby přijal jeho demisi... Kamberský uvažuje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Jak Kamberský uvádí, kdyby se prezident Miloš Zeman nerozhodl Sobotku veřejně ponižovat, kdyby jej nepřemohla zášť a touha po pomstě, kdyby neodkryl své karty, mohl klidně převzít premiérovu demisi a poté zkusit rozehrát hru o odstranění premiéra při zachování vlády.  Tím, že se pokusil premiéra zesměšnit a jasně řekl, že odmítá demisi celé vlády, přiměl Sobotku k saltu mortale – kroku, který většina národa asi nikdy nepochopí (jako nikdy nepochopí celou demisi), ale jenž premiérovi vrací karty i iniciativu do ruky,“ poznamenává Kamberský k událostem posledních dní.

Podle jeho slov si lze však těžko představit, že by byl Sobotka volebním lídrem, za nímž národ půjde. „Celá vládní krize je ze strany ČSSD promyšleným pokusem, jak vystřídat své vedení a dostat Andreje Babiše alespoň částečně do defenzivy,“ domnívá se. 

Dodal také, že špatný odhad protihráčů vedl k tomu, že Sobotka byl dotlačen k tomu nejhoršímu scénáři, kdy se návrhem na odvolání z postu ministra financí stane Babiš mučedníkem. „Předvídat chování ‚senilních starců, kteří už na tom nejsou fyzicky ani duševně právě nejlépe‘, je opravdu nemožné,“ dodal však Kamberský s tím, že Sobotkovi není možné nic vyčítat. 

„Pan premiér se přitom chová naprosto racionálně. Ale problém je, že jeho racionalitu většina lidí nechápe. Sobotka viděl, že Zeman hodlá jeho demisi před národem vyložit jen jako odstoupení samotného premiéra, přičemž by zachoval stávající vládu včetně ministra financí Andreje Babiše. Což by bylo pro sociální demokraty samozřejmě zhola nepřijatelné: padl by jen ‚hodný Sobotka‘, ‚zlý Babiš‘ by se zatím smál do hrstičky,“ uzavřel Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…