Kdyby se teď poslanci nerozpustili, byl by to vrchol pohrdavosti, obává se Štěch

13.08.2013 17:51

Přijímání klíčových zákonů nebude ani po případném rozpuštění sněmovny v ohrožení. Na společném jednání v Kramářově vile se na tom shodli premiér Jiří Rusnok se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Ten dnes v rozhovoru pro rozhlasový pořad Dvacet minut Radiožurnálu uvedl, že v nutných případech se využije takzvaný institut zákonných opatření.

Kdyby se teď poslanci nerozpustili, byl by to vrchol pohrdavosti, obává se Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

K zákonným opatřením sáhne Rusnokova vláda podle Štěcha v případech, kdy bude zapotřebí vytvořit normu, která bude důležitá proto, aby země mohla řádně fungovat. „Rusnoka znám řadu let a vím, že jako garant této vlády bude mít snahu předkládat pouze to, co bude nezbytné pro občany,“ podotkl.

Zároveň zdůraznil, že projednávané normy tímto způsobem nebudou v rukou úzké skupiny lidí, protože konečné slovo bude mít nově uspořádaná Poslanecká sněmovna. V osudu takových norem se tedy odrazí i výsledky předčasných voleb. „Cílem institutu je, aby nikdo nepodmiňoval rozpuštění sněmovny tím, že nejsou dojednány některé normy,“ vysvětlil předseda Senátu.

Konkrétní zákon, který by mohl být projednán takovým způsobem, ale Štěch nezmínil. Nastínil pouze, že očekává problémová místa či chyby v doprovodných zákonech k občanskému zákoníku, které projednávali poslanci minulý týden. „Pravděpodobně budeme chtít ten zákon schválit, ale pokud tam skutečně chyby budou, tak je ještě prostor čtyř měsíců pro jejich nápravu. A nejrychlejší formou je právě zákonné opatření,“ prohlásil.

Možnost, že by se Poslanecká sněmovna nerozpustila, si prý ani nedokáže představit. „Byl by to vrchol pohrdavosti vůči občanům,“ prohlásil. Podle něj už konečně přišel čas, aby sněmovna vyslyšela vůli a přání občanů, jejichž většina si podle průzkumů konec sněmovny v současném složení přeje.

Spolupráce s TOP 09 nepřichází v úvahu

Prezident Miloš Zeman před hlasováním o důvěře Rusnokova kabinetu prohlásil, že se nechystá pověřit sestavením další vlády někoho jiného, dokud se nevyšetří kauza Jany Nagyové. „Nebylo to šťastné vyjádření,“ poznamenal Štěch na jeho adresu s tím, že je rád, že situaci zachrání předčasné volby.

Závěrem uvedl, že v případě úspěchu stran ČSSD a SPOZ ve sněmovních volbách je teoreticky možná vzájemná spolupráce, zejména prý kvůli programové shodě. „Nedovedu si to ale představit s ODS v dnešní podobě a s TOP 09 prakticky vůbec,“ sdělil svůj odmítavý postoj vůči pravicovým stranám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…