Kdyby šlo uprchlíkům o život, zůstávali by i v Česku, říká expremiér Fischer

26.06.2015 19:10

Expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer zavítal do pátečního Interview ČT24. V den hned tří hrozivých teroristických útoků v různých částech světa bylo hlavní téma rozhovoru dáno. Zmínil hned dvě velká rizika pro liberální demokracii.

Kdyby šlo uprchlíkům o život, zůstávali by i v Česku, říká expremiér Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Zdá se, že ty akce nabývají na síle, a zdá se, že si s tím tak trochu neumíme poradit. Když někdo po pádu Dvojčat v roce 2001 říkal, že svět už nebude stejný, měl pravdu,“ poznamenal hned v úvodu host. Dlouho jsme byli zvyklí na bipolární či unipolární svět a tyto otřesy jsou pro nás něčím hrozivým. Jako statistik dodává, že by byl zázrak, kdyby se v dnešních uprchlických vlnách neobjevovali i teroristé.

Na jedné straně je tedy třeba bát se terorismu, ale na straně druhé je nutné si dát pozor i na rostoucí xenofobní nálady ve společnosti. „Sami si tím podkopáváme liberální demokracii,“ varoval.

Je přitom nesmysl věřit, že se nějak dohodneme s africkými vládami. Většina uprchlíků prý zůstane na starém kontinentu. A když už sem dorazili, je ještě otázka, zda se integrují. „A mě nikdo nepřesvědčí, že jde jen o lidi, kterým jde o život. Oni říkají, že Česká republika není jejich cílovou zemí, ale kdyby šlo o život jim nebo jejich rodinám, tak by jim bylo jedno, jestli dočasně budou v Česku nebo na Slovensku.“ Odmítá však tezi, že by uprchlíci odcházeli ze svých zemí jen proto, aby využili či zneužili evropského sociálního státu. To je příliš zjednodušující pohled.

„Svět si bude muset přeorganizovat toky humanitární pomoci, aby nezůstávala u těch přebujelých humanitárních organizací,“ poznamenal také expremiér, který ale problém označil za tak složitý, že si netroufá předestřít nějaké řešení.

Řecko a Česko

V závěru pořadu zmínil také situaci v Řecku a případné přijetí eura u nás. Řecko prý před lety nemělo být přijímáno do eurozóny, ale politici rozhodli, že to bude jinak. A dnes řešíme z toho plynoucí politické problémy.

Pokud jde o přijetí eura u nás, Fischer se kloní k možnosti vypsat o této otázce referendum. Ale ne nezávazné, jak navrhuje Andrej Babiš. „Ono referendum není nijak levná záležitost, takže když referendum, pak jedině načisto,“ uvedl. A jestliže jde čistě o jeho názor, rozhodně bychom prý s přijímáním eura neměli pospíchat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…