Kdyby tuto zprávu uprchlíci viděli dříve, do Německa by se asi tak nehrnuli

03.03.2017 11:40

Německo je často zmiňováno jako pomyslný „motor“ evropské ekonomiky. Právě proto přitahuje většinu tzv. ekonomických imigrantů ze Sýrie, Afghánistánu či Nigérie. Jak ale dokazují statistiky zveřejněné magazínem Zeit, situace v Německu zdaleka není tak příznivá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Kdyby tuto zprávu uprchlíci viděli dříve, do Německa by se asi tak nehrnuli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Míra ohrožení chudobou dosáhla v Německu svého maxima od sjednocení země a činí 15,7 procenta, což představuje 12,9 milionu obyvatel. Alarmující je zejména skutečnost, že toto číslo se rok od roku zvyšuje. Narůstání počtu obyvatel bezprostředně ohrožených chudobou je sice pozvolné, ale trend je vševypovídající. Statistiky se týkají roku 2015, přičemž o rok dříve se ohrožení chudobou týkalo 15,4 % německého obyvatelstva.

Skupina ohrožená chudobou je v Německu definována příjmem pod 60 % z průměru. V roce 2005 se tyto nepříliš radostné statistiky týkaly „jen“ 14,7 % Němců. Jak poznamenává ředitel sociálního úřadu Paritätische Wohlfahrtsverbands Ulrich Schneider, pozitivní ekonomický vývoj se na poklesu chudoby nijak neprojevil. „Hranice chudoby je nastavena na příjmu ve výši 942 eur pro jednotlivce a 1978 eur pro rodinu se dvěma dětmi,“ dodává Schneider.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou nezaměstnaní (59 %), dále rodiny s jedním dospělým živitelem (43,8 %), přistěhovalci (33,7 %) a rodiny se třemi a více dětmi (25,2 %). Jak poukazuje Die Zeit, nebezpečí chudoby se stále více týká také důchodců (15,9 %), které narostlo během deseti let o padesát procent. Šéf charitativní organizace Volkssolidarität Wolfram Freidersdorf hovoří o „lavině“ chudoby ve stáří. „Je vždy děsivé, když není společnost schopna se postarat o důchodce.“

Vedle výše zmíněných skupin obyvatelstva jsou ohroženy chudobou také příslušníci menšin a mladiství, jejichž rodiče sami žili v chudobě. Až dva miliony dětí a mladistvých využívají podporu v rámci sociální reformy Hartz IV. Nejvíce se chudoba týká oblasti Porúří a hlavního města Berlína, kde žije značný počet přistěhovalců. Naopak ve čtyřech spolkových zemích, v Braniborsku, Sasku-Anhaltsku, Sársku a Porýní-Falci, se míra ohrožení chudobou snížila.

V Německu se nicméně vedou diskuse o tom, jestli je definice chudoby správně nastavena. Mnohým se zdá tato hranice příliš radikálně nastavena. „O skutečné situaci osob kritérium hovořící o příjmu pod šedesáti procenty průměru neříká v podstatě nic,“ cituje Die Zeit šéfa Německé asociace měst a obcí Gerda Landseberga, který se k této problematice vyjádřil pro deník Neue Osnabrücker Zeitung.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…