Kdyby u nás byl radar USA, byla by to záruka, že Rusko na nás nezaútočí, řekl Alexandr Vondra

05.12.2018 7:36

Ohledně raket středního doletu a situaci v Rusku diskutoval v pořadu Události, komentáře ČT24 ředitel Centra transatlantických vztahů Alexandr Vondra. Spolu s ním byl ve studiu i Jakub Landovský, náměstek ministra obrany.

Kdyby u nás byl radar USA, byla by to záruka, že Rusko na nás nezaútočí, řekl Alexandr Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Podle NATO Moskva porušuje dohodu o likvidaci raket středního doletu z roku 1987. Spojené státy už oznámily ultimátum. Smlouvu definitivně vypoví, pokud Moskva do dvou měsíců s rozmisťováním raket nepřestane. V Bruselu to řekl ministr zahraničí Mike Pompeo po jednání s kolegy ze zemí Severoatlantické aliance. Šéfové diplomacií členských států NATO, Česko nevyjímaje, Američany podporují. Rusko jejich závěry odmítlo s tím, že ustanovení smlouvy striktně dodržuje. 

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

„Situace je samozřejmě vážná a nedochází k žádným rozkolům. Postoj Aliance je velice jednotný,“ poznamenal k celé věci Landovský. Aliance podle něj v tuto chvíli jasně ukazuje, proč tu je. „Je schopná dosáhnout jednotného postoje a vlastně i tím jasným krokem utvářet tu současnou situaci,“ sdělil Landovský.

Za důležitý krok považuje usnesení i Vondra. „Aliance zůstává pohromadě, táhne za jeden provaz, ale ty velké zkoušky teprve ještě přijdou. Teď je to zatím jakási vzájemná solidarita jenom za tím deklaratorním postojem. Američané, myslím, udělali jakýsi vstřícný krok, kdy dali navíc ještě dva měsíce Rusku, aby na to ultimátum zareagovalo, pak by začala ta šestiměsíční výpovědní lhůta,“ řekl s tím, že pak bude situaci vážnější, protože bude případně o činech.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

Dodal, že v současné době jsou vlastně tři možnosti, jak celá situace skončí. „Buď Rusko nějakým způsobem ten svůj postoj vysvětlí, objasní tak, že to je v souladu se smlouvou. To znamená, v zásadě ustoupí. Nebo skutečně ta smlouva, to je druhá možnost, bude vypovězena, Rusové by pak ty prostředky začali rozmísťovat s vysokou pravděpodobností podél své hranice. Tak to samozřejmě může implikovat zrcadlově analogický postoj na straně evropských zemí ve spolupráci se Spojenými státy. Nebo je ještě třetí možnost, že se to více globalizuje, protože není to problém jenom Ruska. Stejné systémy vyrábí i Čína a ta nemá vůbec žádné omezení, protože není součástí této dohody,“ sdělil Vondra. 

„Ta varianta, o které mluvil Saša Vondra, že Rusko vlastně přizná to svoje pochybení, to mi přijde nepravděpodobné z toho důvodu, že Rusko by ztratilo tvář. A i kdysi dávno, když vlastně Gorbačov prosazoval tuto dohodu, tak narazil na velký odpor tehdejších siloviků, protože pro Rusko je tahleta věc mnohem podstatnější, to rozmisťování pozemních prostředků, než pro Spojené státy, které disponují obrovským loďstvem a nejsilnějším letectvem na světě,“ okomentoval pak Vondrova slova Landovský. 
 
Ten pak hovořil o tom, nakolik je narušována euroatlantická bezpečnost. Podle něj jde totiž o kontinuální narušování podrývačskými kroky. „Teď má Rusko šanci, pokud mu o tuto dohodu jde,“ poznamenal. 

„Dohoda pochází z osmdesátých let, kdy ani Čína, natož Írán nedisponovaly těmito prostředky, a protože tou dohodou nebyly jakkoli omezovány, tak samozřejmě se vydaly cestou jejich vývoje, protože mají své vlastní mocensko-politické záměry. Čili z hlediska Spojených států je to samozřejmě vážný problém, protože oni mají spojenecké závazky na Blízkém východě, v Izraeli, na Dálném východě ve vztahu ke Korei a Japonsku a svým způsobem v takové té ambivalentní poloze i vůči Tchaj-wanu. Čili je to pro ně problém také, ale pro Evropu je klíčové to dilema,“ poznamenal pak ještě k dohodě Vondra. Rusko podle něj porušováním dohody sleduje, jak rozdělit Severoatlantickou alianci. 
 
Závěrem se pak hovořilo také o radaru v Brdech, který měl být součástí americké protiraketové základny v Evropě. Podle Vondry bylo chybou, že se radar nakonec nevybudoval. „Jak Poláci, tak Rumuni přivítali tu možnost na rozdíl od nás, dobře věděli, co dělají. Americká přítomnost na polském a rumunském území dává tu záruku, že na ně nebude zaútočeno, protože útok na Polsko, kde jsou rozmístěné americké jednotky, znamená, že by Rusko riskovalo konflikt se Spojenými státy a to si určitě nepřeje, protože by z takového konfliktu nikdy nemohlo vyjít jako vítěz,“ uzavřel Vondra.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…