Kdybych byla Bárta, vyhodili by mě z práce, diví se přísedící od soudu

17.04.2012 8:30

Zdá se, že zákony jsou na poslance krátké. Svědčí o tom případ nepravomocně odsouzených politiků Víta Bárty a Jaroslava Škárky, kteří zůstávají ve svých poslaneckých křeslech i po vynesení odsuzujícího výroku, byť nepravomocného. Jana Šrůtová, která v případu rozhodovala jako přísedící společně se soudcem Janem Šottem, nad tím jen nevěřícně kroutí hlavou. Zprávu přináší dnešní Lidové noviny (LN). Přísedící dospívá k názoru, že Bártovi zachutnaly poslanecké výhody, a neexistuje síla, která by mu je mohla odebrat.

Kdybych byla Bárta, vyhodili by mě z práce, diví se přísedící od soudu
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

„Kdybych něco takového udělala já a byla třeba i nepravomocně odsouzena, tak mě z podniku, kde bych pracovala, hned vyšoupnou. Na poslance ale tohle měřítko neplatí. Zákony jsou vůči nim velmi benevolentní,“ myslí si přísedící Šrůtová. „Pan Bárta asi předpokládal, že to dopadne jinak. Proto sliboval, že odejde z politiky,“ říká Šrůtová. „To víte, sto tisíc je sto tisíc,“ dodala se smíchem v narážce na poslanecký plat.

Ztráta iluzí

Od procesu se jí ale podařilo se oprostit a už řeší jiné věci. Zato druhá přísedící Marie Jungwirthová, která své působení u Bártova procesu ukončila, protože poskytla rozhovor Lidovým novinám ještě během řízení, se z procesu vzpamatovává dodnes. Má prý kvůli němu i zdravotní problémy.

„Je to zoufalé. Všechny tři přísedící jsme šly v pátek do parku a chtělo se nám zvracet,“ řekla v polovině března Jungwirthová. Teď se její slova příliš neliší. „Nikdy bych už nešla do politického procesu. Moje představy byly velice naivní. Do dnešního dne mám zdravotní problémy, mám vysoký tlak,“ sdělila LN Jungwirthová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…