Kdybych pil, jdu se ožrat! Pirát Bartoš se zhrozil nad tím, co prošlo Sněmovnou

23.02.2017 17:10

Jedním z těch, které rozhořčilo „vykostění zákona o registru smluv“ je předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Nejdůležitější protikorupční zákon. Nezůstalo tam nic. Výjimku dostaly státní podniky, státní i městské lesy. To, že ji měl dřív ČEZ, chápeme jako standardní korupční věc v ČR. Přesto se realizuje nejvíce korupce v zakázkách. Lesy ČR, České dráhy, nákupy software za stamiliony. Tam mizí vaše miliardy. Kdybych pil, jdu se vožrat,“ upozornil na svém facebookovém profilu. Podle kritiků pro popravu tohoto zákona hlasovala zajímavá koalice poslanců složená z řad sociálních a občanských demokratů, komunistů a části lidovců.

Kdybych pil, jdu se ožrat! Pirát Bartoš se zhrozil nad tím, co prošlo Sněmovnou
Foto: achiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

„A znovu. Proč osmým rokem děláme zadarmo politiku v Pirátské straně? Protože naši ‚seriózní‘ politici v ‚tradičních demokratických‘ stranách lžou, kradou, odkláněj a čerpaj. Dnes ČSSD, KSČ a ‚nová‘ ODS (nově s Valentou) a pak i s lidovci ve Sněmovně vykostili zásadní protikorupční zákon o registru smluv, který podmiňoval jejich platnost zveřejňováním na internetu,“ informoval Ivan Bartoš. „Nejdůležitější protikorupční zákon. Nezůstalo tam nic. Výjimku dostaly státní podniky, státní i městské firmy,“ upozornil.

Korupce v zakázkách. Tam mizí vaše miliardy

„To, že ji měl dřív ČEZ, chápeme jako standardní korupční věc v ČR. Přesto se realizuje nejvíce korupce v zakázkách. Lesy ČR, České dráhy, které krmily takový celebrity, jako byla agentka Kleslová, nákupy software za stamiliony. Tam mizí vaše miliardy,“ konstatoval  předseda Pirátů. „Mně někdo vyčítá, že jsme nekoncepční, neseriózní pankáči? Tak volte dál tyhle Supermany, který za 30 let rozkradli a rozprodali tuhle republiku a jedou dál. Rekonstrukce státu možná pochopí, že podepsat se a vyfotit se s odznáčkem, je legitimizace korupce a PR a s reálným výkonem politiky to nemá co dělat. Kdybych pil, jdu se vožrat, ale spíš budeme odpoledne dál brousit naše zatím neparlamentní pirátské šavle. Volby se blíží. Internet má na rozdíl od řady voličů výbornou paměť a nepodléhá falešným nadějím. Takhle to přece být nesmí,“ zadoufal.

Je podle něj vidět, že ze zaběhnutých stran reálně systémovou korupci žádná řešit nechce a nehodlá. „Stávající politici z ní totiž přímo nebo zprostředkovaně profitují. Korupce není nošení krabic s penězi, jak lidem může stále připadat. Jsou to miliardové investice v zakázkách a smlouvách státních podniků, firem a úřadů. Deklarovaný boj s korupcí tak opět skončí s fotečkou u podpisu Rekonstrukce státu a s odevzdáním hlasu voliče ve volbách. Proto se angažujeme osmým rokem v Pirátské straně, která na rozdíl od starých stran transparentně jedná, a ne jenom kecá, jak dnes předvedly parlamentní strany,“ dodal Ivan Bartoš.

Povinnost zveřejňovat smlouvy v registru smluv, aby mohly platit, se nakonec podle hlasování poslanců z 22. února nemá týkat státních podniků. Pro tuto výjimku – kterou někteří kritici označují za popravu celého zákona – hlasovalo podle informací Pirátské strany 36 poslanců ČSSD (5 se zdrželo), 31 (tedy všichni) zástupci KSČM, 6 občanských demokratů (8 se zdrželo) a i pět lidovců (dva byli proti, 6 se zdrželo). Normu ještě musí schválit Senát a prezident Zeman.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…