Kdybych tohle přinesl v Microsoftu Billu Gatesovi… Ivan Pilný zuřil během jednání pražského zastupitelstva. Rozpočet byl schválen, budeme investovat, kontruje přes PL primátor Hřib

14.12.2018 16:43

Ve čtvrtek se konalo jednání zastupitelstva hlavního města Prahy, kde se mimo jiné probíral rozpočet na příští rok. Ten byl schválen. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nám řekl, že nehrozí rozpočtové provizorium, i přesto opozice nadšená nebyla. Ivan Pilný, exministr financí, rozpočet označil za bianco šek a podle našich informací se o primátorovi vyjádřil jako o arogantním frackovi.

Kdybych tohle přinesl v Microsoftu Billu Gatesovi… Ivan Pilný zuřil během jednání pražského zastupitelstva. Rozpočet byl schválen, budeme investovat, kontruje přes PL primátor Hřib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib

O dusné atmosféře na jednání zastupitelstva, na kterém se rozhodovalo o rozpočtu města, nás informoval zdroj, který má k pražskému magistrátu velmi blízko. „O rozpočtu se jednalo téměř šest hodin, opozice nešetřila těžkou kritikou. Primátor Hřib Bohuslava Svobodu pořád stíral, až se ho musel zastat Ivan Pilný s tím, že si Svobody velice váží a Hřib se nechová jako primátor, ale jako arogantní fracek,“ poukázal náš zdroj z řad zastupitelů.

Primátor Hřib byl i přesto nakonec spokojen. „Rozpočet Prahy byl schválen, takže nehrozí rozpočtové provizorium. Díky tomu budou moci být realizovány investice i na úrovni městských částí. Byl schválen také záměr na stavbu Trojské lávky, která spadla před více než rokem. Proběhla i na začátku debata k doplnění programu o návrhy opozice. Bohužel tyto návrhy neprošly standardním postupem s projednáváním přes výbory zastupitelstva, a proto nebyla shoda na jejich zařazení až na poslední chvíli,“ řekl pro naši redakci pražský primátor

 
Nedlouho po jednání vydal zastupitelský klub hnutí ANO tiskovou zprávu s tím, že odmítají podpořit koalicí připravený návrh rozpočtu na rok 2019, který vytváří rezervu 13,5 miliardy korun, tedy téměř čtvrtinu celkového rozpočtu města. 

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
 
„Je to v podstatě bianco šek na 13,5 miliardy a pod to se nemůžeme podepsat. Není možné vzít téměř čtvrtinu rozpočtu a říct, že o ní rozhodneme někdy příští rok. To je nejen netransparentní, ale hlavně nebezpečné, protože to samozřejmě vytváří potenciální černou díru na peníze,“ nešetřil kritikou zastupitel za hnutí ANO a bývalý ministr financí Ivan Pilný.
 
 
Exministr upozorňuje, že u sestavování státního rozpočtu by takový postup nebyl možný, protože zákon umožňuje, aby do rezervy bylo přesunuto maximálně 0,3 procenta z celkového rozpočtu. V zákoně o hlavním městě Praze však takové omezení chybí a toho nová koalice využívá.

„Kdybych takový papír, kterému koalice říká rozpočet, přinesl coby ministr financí na vládu, nebo třeba ještě v Microsoftu Billu Gatesovi, musel bych s sebou vzít ještě druhý papír, a to rezignaci,“ dodal Ivan Pilný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…