Kdybychom to neudělali, mohli bychom dospět k nové totalitě, varoval v radiu Dienstbier

04.03.2013 20:24

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) je rád, že podstatná část sociálních demokratů, přesně 28 členů, návrh na žalobu Václava Klause podpořila. Podle něj nebylo primárním cílem potrestání prezidenta, ale respektovat Ústavu ČR. V opačném případě bychom totiž mohli dospět i k nové verzi totality, řekl v Impulsech Václava Moravce.

Kdybychom to neudělali, mohli bychom dospět k nové totalitě, varoval v radiu Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Dienstbier byl jedním z původců celé akce

Senátor Jiří Dienstbier doufal, že Senát žalobu na prezidenta schválí. „Jsem rád, že podstatná část kolegů návrh podpořila,“ řekl v Impulsech Václava Moravce senátor. Podle něj to byla především otázka svědomí každého senátora. Dienstbier se neobává ani toho, že by pondělní rozhodnutí nějak rozdělovalo senátní klub ČSSD. Proti přitom bylo jedenáct sociálních demokratů.

Amnestie jako poslední kapka

Podle neúspěšného kandidáta na prezidenta není ústavní žaloba žádná osobní nesnášenlivost, jak se někteří domnívají. „Povinností Senátu je chránit Ústavu,“ míní Dienstbier s tím, že Klausova amnestie narušuje demokratické základy státu. Kvůli tomu je taky součástí Ústavy i institut žaloby na prezidenta.

Protiústavní jednání se podle senátora za ČSSD hromadila, amnestie byla poslední kapka. Dienstbier připomněl, že je podání zcela oprávněné hned z pěti důvodů. Jednak kvůli amnestii, ale taky kvůli nejmenování Petra Langera soudcem, kvůli otálení s podpisem dodatkového protokolu k Evropské sociální chartě, kvůli nejmenování ani jednoho soudce Ústavního soudu a kvůli tomu, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy.

Senátory při hlasování nezviklal ani fakt, že nynější prezident ve své funkci za pár dní končí. „Dospěli jsme k právnímu názoru, že není důvod k přerušení řízení,“ řekl na rádiu Impuls senátor. Podle něj nynější situaci zákon neřeší, soud si to už nějak vyloží.

SLEDUJEME téma: Velezrada

Potrestat Klause žalobou je tak jen částečný cíl, přiznal Dienstbier. Hlavním smyslem je respektovat Ústavu. „Pokud nebudeme chránit pravidla, vývoj se může vymknout z demokratické kontroly,“ myslí si senátor s tím, že bychom třeba mohli dospět až k nové verzi totality.

Doprovodným efektem navíc může být to, že soud popřemýšlí, co to vlastně velezrada je. Tak stejně Dienstbier očekává, že se Ústavní soud vysloví ke každému z pěti výše zmíněných tvrzení. Autoritativní výklad tak bude závazný pro každého. „Příště nebude pochyby, zdali prezident překračuje své pravomoci,“ dodal senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…