Kdybyste nás poslouchali... Okamurův poslanec Černoch o chystaných změnách občanského zákoníku

06.09.2014 21:44

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny v pátek na svém výjezdním zasedání ve Špindlerově mlýně vydal doporučení novelizovat občanský zákoník. Ruku pro zvedl i poslanec za hnutí Úsvit Marek Černoch. Podle něj by se nicméně novelizace kodexu necelý rok poté, co vstoupil v platnost, nemusela vůbec řešit, kdyby ostatní strany daly na slova Úsvitu.

Kdybyste nás poslouchali... Okamurův poslanec Černoch o chystaných změnách občanského zákoníku
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

 „Neuplynul ani rok a Ministerstvo spravedlnosti přišlo s návrhem novely občanského zákoníku. Přitom Úsvit přímé demokracie byl jedinou stranou, která reálně usilovala o odložení tohoto zákona o rok – Tomio Okamura byl vloni v listopadu za premiérem Jiřím Rusnokem ve chvíli, kdy se zákon dal ještě odložit. Pan Rusnok s tím tehdy nesouhlasil. A s odkladem nesouhlasil tehdy ani Bohuslav Sobotka ani ostatní parlamentní strany, takže zůstal Úsvit ve své snaze osamocený. A občanský zákoník tak začal od ledna platit,“ uvádí Černoch ve svém tiskovém prohlášení.

Za systémově správný krok nepovažuje poslanec s pilotní licencí ani samotnou novelizaci zákona, jelikož od zavedení kodexu do praxe uběhla příliš krátká doba na to, aby mohly být posouzeny její praktické dopady. Nicméně souhlasí s tím, že dílčí úpravy problematických částí jsou třeba. Zejména proto, že se občanský zákoník dotýká každodenně každého z nás a musí tak být maximálně funkční.

Celé tiskové prohlášení Marka Černocha ZDE

Občanský zákoník z dílny bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nabyl účinnosti začátkem letošního roku. Již předtím byl kritizován, i ze strany některých advokátů. Na ParlamentníchListech.cz se k němu obsáhle vyjadřovala například Klára Samková, nebo Karol Hrádela. Mezi jeho velké kritiky patří i Robert Pelikán, první náměstek ministryně spravedlnosti, který novelu připravuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…