Kdysi Praha do Užhorodu posílala úředníky. Teď tam otevře konzulát

29.10.2014 20:58

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v Užhorodu na západě Ukrajiny otevřel český honorární konzulát, který má napomoci českým turistům v poměrně hojně navštěvovaném Zakarpatsku, jakož i rozvoji vzájemných vztahů, zejména hospodářských. Místní obyvatele zase potěšil český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch oznámením, že od 10. listopadu nebudou muset jezdit pro česká víza až do vzdáleného Lvova, protože přímo v Užhorodě se otevře vízové centrum.

Kdysi Praha do Užhorodu posílala úředníky. Teď tam otevře konzulát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

"Zřízení honorárního konzulátu je reakce na aktuální potřebu, na poměrně velké množství turistů z České republiky," řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr Zaorálek. Například na Koločavu, kde se před desítkami let pohyboval věhlasný zbojník Nikola Šuhaj, totiž proudí tisíce Čechů.

Nový honorární konzul je současně místopředsedou ukrajinské obchodní a průmyslové komory a předsedou komory v Zakarpatské oblasti

ČR má také zájem povzbudit ekonomické a obchodní vztahy. I čeští podnikatelé by podle ministra rádi využili situace, kdy Ukrajina potřebuje řadu věcí, například při zateplování a vytápění domů. "Mít tady člověka, který by podnikatelům usnadnil najít kontakty a partnery, to je také účel konzulátu," dodal Zaorálek.

Další důvody zřízení konzulátu pak podle Zaorálka spočívají v historii, ve skutečnosti, že stále mnoho místních lidí se hlásí k tradici meziválečného Československa, jehož součástí tehdy Zakarpatsko bylo. Čili ve zřízení konzulátu se odráží jak "minulost, současnost i snaha využít vazeb z minulosti pro budoucnost česko-ukrajinských vztahů".

Nový honorární konzul Otto Kovčar je současně místopředsedou ukrajinské obchodní a průmyslové komory a předsedou komory v Zakarpatské oblasti. Je také členem mezivládní česko-ukrajinské komise.

"Na Ukrajině je v současné době situace, že kdo přijde první, bude mít přednost. Teď je příležitost," vzkázal Kovčar českým investorům a připomněl, že jen pár desítek kilometrů od Užhorodu mladoboleslavská automobilka montuje své škodovky, které se prodávají nejen na Ukrajině, ale i v Bělorusku. Podnik je jednou z největších českých investicí v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…