Kdysi byla Indonésie pro Zemana nepřítel. Teď s ní chce obchodovat

09.06.2013 7:21

Ještě nedávno posílal Miloš Zeman rady politikům ze své chalupy na Vysočině. Po přestěhování na Pražský hrad ale v mnoha případech obrátil. Někdejší nepřátele nyní vidí jako potenciální obchodní partnery. Napsal server lidovky.cz.

Kdysi byla Indonésie pro Zemana nepřítel. Teď s ní chce obchodovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Za vše hovoří obrat vztahu k Indonésii. Tu Zeman dříve označil spolu s muslimskými státy za nepřítele. Nyní ale nabádá podnikatele a vládu, aby tam posílili obchodní vztahy. Celý region je prý ekonomicky dynamický.

Indonésie byla podle Zemana součástí anticivilizace

V červnu 2011 Zeman mluvil o hrozbě muslimů. Označil je za nepřátele Severoatlantické aliance. "NATO se definuje jako obranná aliance, aniž si položilo otázku, proti komu se chce bránit. Pojmenováním nepřítele to přece začíná. Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog," pronesl.

Dva roky poté ale na konferenci Perspektivy rozvoje ekonomické spolupráce Česka s Ruskem a zeměmi BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) Zeman nabádá, aby se Česko na tyto země přeorientovalo.

Nyní je Indonésie premiant, se kterým by se měly navázat obchodní vztahy

O Vietnamu, Mexiku a Indonésii pak hovořil jako o premiantech, s nimiž by bylo vhodné navázat intenzivnější obchodní vztahy.

Zeman přitom kritizoval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) za neuvážený výrok o obchodním partnerovi. Kníže označil Ázerbájdžán autoritářský režim prezidenta Ilhama Alijeva za „solidní rodinnou diktaturu“.

Výroky prezidenta se pak snažila vysvětlit mluvčí Hradu Hana Burianová: "Prezident odsoudil některé neuvážené výroky, které brání českým firmám v uzavírání dalších kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…