Když bílí budou útočit na muslimy, zradikalizují se i ti umírnění muslimové. A bude zle, varuje arabista

20.06.2017 10:10

V Evropě začíná přituhovat. Po vlně teroristických útoků ve Francii včetně Paříže, které spáchali radikální muslimové, došlo v Londýně k útoku, kdy Brit bílé pleti ve svých šestačtyřiceti letech vjel autem do davu muslimů vycházejících z mešity. Odborníci varují, že podobných útoků bude přibývat a v Evropě to bude vřít. Hrozí, totiž že se zradikalizují i dosud mírní muslimové.

Když bílí budou útočit na muslimy, zradikalizují se i ti umírnění muslimové. A bude zle, varuje arabista
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

„Soudě podle způsobu provedení to je zcela jednoznačně reakce na to, co se dělo v poslední době. Najetí dodávkou do skupiny chodců, to je přesně okopírováno od útoků, které se odehrály nedávno. Takže se obávám, že to je první zárodek nenávisti, která zde vzniká a je nadále povzbuzována,“ řekl pro Info.cz bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Dosud se neustále mluvilo o Islámském státu. Po útoku v Londýně lze mluvit už i o křesťanském terorismu, k němuž přikročil člověk, který si přeje vyvolat střet civilizací – střet mezi muslimy a křesťany. Schneider ovšem nabízí ještě jiný pohled. Onen Brit mohl být také stoupencem Islámského státu. „Já bych tohoto člověka, i když by si to určitě sám nepřál, označil za příslušníka Islámského státu, protože udělal přesně to, co si přeje Islámský stát – zvyšovat nenávist mezi muslimy a dalšími obyvateli,“ dodal.

Celý článek naleznete zde

Schneider se obává, že podobných útoků na muslimy bude v Evropě přibývat. A není sám. Názor s ním sdílí arabista Petr Kubálek. Podobných útoků bude podle jeho názoru přibývat a hrozí, že se zradikalizuje i dosud umírněná většina muslimů žijících v Evropě. Starý kontinent se pak může změnit v sud s prachem. „Bezpečnostní složky si pravděpodobně už dříve uvědomovaly citlivost této problematiky a viděly, že může dojít k útokům na podobná zařízení,“ říká Kubálek,

Když byl v květnu 2013 zavražděn voják Lee Rigby, došlo k několika vandalským útokům na mešity, ale ne na skupiny muslimů, jak se to stalo teď. Také Spoejné státy mají zkušenost s útoky na „muslimy“ po 11. září 2001. Jejich oběťmi ale často vůbec nebyli muslimové. Útočníci si jen mysleli, že jde o muslimy.

„Byli to například koptové – křesťané z Egypta. A celá série útoků z nenávisti zasáhla i sikhskou komunitu, tedy příslušníky náboženství z Indie, kde zbožní muži nosí plnovousy a vypadají jako muslimové například z Tálibánu,“ dodává arabista.

Stejného názoru je i zakladatel strany Realisté Petr Robejšek. Je prý teď na muslimech, aby si všímali toho, co se děje v jejich vlastních komunitách, bránili radikalizaci svých souvěrců a když už jí vidí, tak to musí nahlásit úřadům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…